Gazprom päťnásobne zvýšil zisk, zarobil na Európe

Ruský plynárenský gigant Gazprom vlani takmer päťnásobne zvýšil čistý zisk na 787 miliárd rubľov (približne 10,7 miliardy eur) zo 159 miliárd rubľov v predchádzajúcom roku.

29.04.2016 07:00
debata (109)

Vyplýva to z konsolidovaných hospodárskych výsledkov, ktoré firma zverejnila vo štvrtok. Gazprom vlani ťažil predovšetkým zo slabého kurzu rubľa a z rastu predaja zemného plynu do Európy.

Celkové tržby spoločnosti stúpli o takmer deväť percent na viac ako šesť biliónov rubľov. Dodávky plynu do Európy, ktoré sa na celkových príjmoch podniku podieľajú takmer dvoma tretinami, sa zvýšili o osem percent. K ich rastu prispeli nižšie ceny suroviny, napísala agentúra Reuters.

Ruský rubeľ v minulom roku pre lacnejšiu ropu a západné sankcie oslabil o zhruba 40 percent. Slabšia domáca mena síce po prepočte zvýšila hodnotu zahraničných príjmov spoločnosti, súčasne však mala negatívny vplyv na čistý dlh podniku. Ten vlani stúpol o 26 percent na viac ako dva bilióny rubľov.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom plynu pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

Spoločnosť už začiatkom apríla zverejnila nekonsolidované výsledky za minulý rok založené na ruských účtovných štandardoch. Podľa tých sa čistý zisk bez zahrnutia dcérskych spoločností, viac ako zdvojnásobil na 403,5 miliardy rubľov. Štvrtkové konsolidované výsledky sú zostavené podľa medzinárodných účtovných štandardov IFRS.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom