Ukrajinská ekonomika sa vrátila k rastu

V prvom štvrťroku tohto roka hrubý domáci produkt Ukrajiny podľa ministerstva hospodárstva posilnil o približne 0,1 až 0,3 %.

29.04.2016 13:54
debata (117)

Ukrajinská ekonomika vykázala v prvom kvartáli tohto roka rast, a to po prvýkrát od roku 2013. Informovalo o tom v piatok ukrajinské ministerstvo hospodárstva. Podľa predbežných odhadov ministerstva sa hrubý domáci produkt krajiny (HDP) v období januára až marca medziročne zväčšil o približne 0,1 až 0,3 %.

„Nárast svetových cien za ukrajinský export je jedným z faktorov, ktoré podporujú pozitívny vývoj. Zároveň musíme uznať, že nízka minuloročná porovnávacia základňa mala tiež priaznivý vplyv,“ oznámilo ministerstvo hospodárstva vo vyhlásení.

Ukrajinská ekonomika je oslabená separatistickým konfliktom v priemyselnej časti krajiny, ako aj dvojcifernou mierou inflácie. Svetová banka začiatkom apríla potvrdila svoju prognózu, že hospodárstvo Ukrajiny v tomto roku posilní o 1 %. Vlani sa HDP krajiny zmenšil o 9,9 % a v roku 2014 jej ekonomika oslabila o 6,6 %. Banka však zlepšila svoju prognózu inflácie a očakáva, že sa miera inflácie spomalí na 15 %. Jej predchádzajúci odhad rátal s tým, že bude na úrovni 23,4 %.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ukrajina