Globálne zahraničné investície boli vlani najvyššie od krízy

Tok PZI vlani celosvetovo dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku finančnej krízy v roku 2007.

30.04.2016 09:09
debata (1)

Investície podporili fúzie a akvizície v bohatých krajinách. Celkovo sa investície zvýšili o 25 percent na 1,7 bilióna dolára. Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Vysoký podiel na raste mali veľké cezhraničné fúzie a akvizície. Niektoré z dohôd boli podpísané kvôli zníženiu daní veľkých firiem z USA.

Prílev investícií do krajín, ktoré sú členmi OECD, sa zvýšil až o 86 percent na 1,06 bilióna USD. Prílev do krajín EÚ sa zvýšil o 54 percent a do krajín skupiny najväčších ekonomík sveta G20 o 26 percent.

Krajiny zaviedli nové medzinárodné štandardy pre štatistiku priamych zahraničných investícií. OECD vďaka tomu mohla tentoraz vypočítať aj mieru výnosnosti zahraničných investícií v roku 2014 pre 22 krajín. Miera ukazuje, či investícia bola zisková alebo stratová.

Najvyššia miera výnosnosti bola v Írsku, kde predstavovala 14 percent. Nasledovala Česká republika sa 13 percentami a Japonsko a Poľsko s desiatimi percentami, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície