Nemecký minister financií kritizuje VW za odmeny vedeniu

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble kritizoval automobilku Volkswagen za vysoké odmeny vedeniu v čase, keď sa firma potýka s emisným škandálom.

01.05.2016 07:30
debata (3)

„Nemám žiadne porozumenie pre to, keď niekto najprv privedie veľký podnik do krízy ohrozujúcej jeho existenciu, a potom v rámci verejnej debaty obhajuje vlastné odmeny,“ povedal minister denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volkswagen tento týždeň oznámil, že za minulý rok vyplatí 12 súčasným a bývalým členom predstavenstva 63,24 milióna eur. Koncern pritom vlani pre náklady spojené s emisným škandálom mal stratu 1,6 miliardy eur, čo predstavuje najvyššiu celoročnú stratu v jeho histórii.

Firma síce členom predstavenstva zrušila malú časť bonusov, aj tú im ale neskôr doplatia v prípade, že budú splnené určité kritériá. Vysoké odmeny pre vedenie Volkswagenu vyvolali rozhorčenie verejnosti a viedli tiež k sporom vo vnútri dozornej rady podniku, napísala agentúra Reuters.

Spolková krajina Dolné Sasko, ktorá je druhým najväčším akcionárom Volkswagenu, navrhovala zníženie či úplné zrušenie bonusov. Šéf závodnej rady Volkswagenu Bernd Osterloh, ktorý je tiež členom dozornej rady, vyzval manažérov, aby sa časti bonusov dobrovoľne vzdali. Dodal, že automobilka by po vyriešení emisného škandálu mala svoj odmeňovací systém prehodnotiť.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie #Wolfgang Schäuble