Eurozóna už vygumovala straty spôsobené svetovou krízou

Hrubý domáci produkt štátov eurozóny prekonal úroveň prvého štvrťroku 2008, po ktorom sa začala svetová finančná kríza.

01.05.2016 19:47
debata (6)

Hrubý domáci produkt eurozóny sa v prvom štvrťroku zvýšil o 0,6 percenta oproti predchádzajúcim trom mesiacom. Tempo jeho rastu sa tak zdvojnásobilo z 0,3 percenta v závere minulého roka.

Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Eurostat. V celej Európskej únii sa hospodársky rast zrýchlil na 0,5 percenta z 0,4 percenta v minulom štvrtom štvrťroku.

Piatkové údaje tiež ukázali, že ekonomika eurozóny už zmazala všetky straty, ktoré jej priniesla hospodárska recesia spojená so svetovou finančnou krízou. HDP eurozóny je teraz podľa Eurostatu o 0,4 percenta vyšší ako v prvom štvrťroku 2008, teda v čase tesne pred príchodom tejto recesie, napísala agentúra AP.

Hlavný ekonóm Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že prvé tri mesiace tohto roka boli v znamení rozkolísanej nálady v globálnej ekonomike ako celku. „Predbežný údaj o HDP Spojených štátov, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, tiež nijako neoslnil. Dáta o HDP eurozóny sú v tomto kontexte veľmi príjemným prekvapením,“ uviedol. Podľa neho je eurozóna na dobrej ceste prinajmenšom zopakovať vlaňajšie tempo rastu HDP. Za celý minulý rok ekonomika eurozóny stúpla o 1,5 percenta.

„Ak sa rast udrží, nemusela by Európska centrálna banka siahať k ďalším ekonomickým stimulom, ako sú napríklad záporné úrokové sadzby,“ uviedol hlavný analytik tginvest.cz Petr Vlasák.

Medzikvartálny rast ekonomiky eurozóny v prvom kvartáli prekonal očakávania analytikov, ktorí ho podľa prieskumu agentúry Reuters odhadovali iba na 0,4 percenta. V medziročnom porovnaní sa HDP zvýšil o 1,6 percenta, teda rovnakým tempom ako v závere minulého roka. Analytici pritom predpokladali spomalenie na 1,4 percenta.

Údaje signalizujú, že hospodárske oživenie v eurozóne konečne začína naberať na sile po tom, čo v uplynulých rokoch zaostávalo za vývojom v ostatných veľkých ekonomikách, vrátane Spojených štátov. Zrýchlenie rastu ekonomiky eurozóny v prvom štvrťroku nezabránili ani rozsiahle výkyvy na finančných trhoch v úvode tohto roka, za ktorými stáli predovšetkým obavy ohľadom hospodárskych vyhliadok Číny a prudký pokles cien ropy.

Eurostat tiež oznámil, že miera nezamestnanosti v eurozóne v marci klesla na 10,2 percenta z februárových 10,4 percenta. Dostala sa tak na najnižšiu úroveň od augusta 2011.

Medzinárodný menový fond (MMF) v apríli predpovedal, že hospodársky rast v eurozóne v celom tomto roku mierne zvoľní na 1,5 percenta z vlaňajších 1,6 percenta. Zhoršil tak svoju predchádzajúcu prognózu, podľa ktorej sa mal rast zrýchliť na 1,7 percenta. S týmto tempom rastu zatiaľ počíta tiež posledný výhľad Európskej komisie, ktorá v utorok predstaví aktualizovanú prognózu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurozóna #HDP