Slovenské a české pivo je opäť na predaj

Slovenské Pivovary Topvar so sídlom vo Veľkom Šariši pri Prešove a Plzenský prazdroj v českej Plzni sú na predaj. Juhoafrická skupina SABMiller, ktorá kúpila topoľčiansky Topvar v marci roku 2006 a presťahovala ho na východ, sa podľa agentúry Reuters aktuálne zbavuje viacerých značiek piva v strednej a vo východnej Európe kvôli navrhovanej akvizícii zo strany belgického Anheuser-Busch InBev.

01.05.2016 20:00
debata (32)

Topvar a Plzenský prazdroj sa pritom ešte v roku 2014 zlúčili s cieľom zefektívniť administratívu oboch spoločností. Momentálne je na predaj aj maďarský pivovar Dreher Breweries, poľský pivovar Kompania Piwowarska a rumunský pivovar pod názvom Ursus Breweries, ktoré takisto patria pod globálnu skupinu SABMiller.

SABMiller teraz čaká na odsúhlasenie predaja zo strany Európskej komisie. Tá by mala k tomu vydať stanovisko do 24. mája tohto roka. „Podniky SABMiller v strednej a vo východnej Európe boli kľúčové v našom raste za posledných 20 rokov. Sme veľmi hrdí na naše podniky, ich značky a ľudí, ktorí sa pričinili o tento úspech. Budeme naďalej rásť a podporíme ich počas transformačného procesu,“ uviedol Alan Clark, výkonný riaditeľ SABMiller, vo svojom vyhlásení pre médiá. Ako ďalej uviedol, spoločnosť očakáva značný záujem zo strany potenciálnych kupujúcich. Akvizícia by mala pivovarnícky koncern Anheuser-Busch InBev vyjsť na takmer 100 miliárd eur. Predaj aktív firmy SABMiller v strednej a vo východnej Európe by mohol podľa analytikov Exane BNP Paribas priniesť spoločnosti okolo 4 miliardy eur. Koncerny Anheuser-Busch InBev a SABMiller sa v súčasnosti zbavujú časti aktív, aby transakcia, teda zlúčenie dvoch pivovarníckych gigantov, obstála pred protimonopolnými autoritami.

SABMiller zamestnáva viac ako 70– tisíc zamestnancov vo viac ako 80 krajinách sveta. Je druhým najväčším výrobcom piva na svete a každú minútu predá viac ako 140-tisíc fliaš piva. Vyrába viac ako 200 pivných značiek. Akvizíciou predávaných pivovarov v prospech Anheuser-Busch InBev by sa vytvorila najväčšia globálna spoločnosť na výrobu piva s viac ako 30-percentným podielom na svetom trhu. Anheuser-Busch InBev je momentálne najväčší svetový producent piva, s trhovým podielom 20,8 percenta, čo predstavuje 350 miliónov hektolitrov vyrobeného piva ročne. SABMiller má podiel na trhu s pivom vo svete v objeme 9,7 percenta, čo predstavuje 190 miliónov hektolitrov piva ročne. Tretí je Heineken International, s trhovým podielom 9,1 percenta a viac 171 miliónmi hektolitrov vyprodukovaného piva za rok. Štvrtý je Carlesberg Group (6,1 percenta) so 120 miliónmi hektolitrov piva a piata je China Resource Snow Breweries Ltd. (6 percent) a viac ako 106 miliónov hektolitrov vyrobeného piva za rok.

Na Slovensku vlastní SABMiller Pivovary Topvar zložené z Topvaru Topoľčany a Šariš Veľký Šariš. Pivo Šariš patrí medzi najväčšie pivné značky na Slovensku. Prvá várka piva Šariš bola uvarená vo Veľkom Šariši 26. mája 1967. Ešte predtým, presne na Sviatok práce v roku 1964 slávnostne otvorili pivovar v Topoľčanoch. V januári 2007 sa fabriky spojili, momentálne funguje jedna vo Veľkom Šariši pri Prešove. Topvar má 7 obchodných distribučných centier po celom Slovensku a zamestnáva spolu okolo 700 zamestnancov. Spoločnosť vyrába značky pív ako Pilsner Urquell, Šariš, Šariš Radler, Velkopopovický Kozel, Topvar, Smädný mních, Smädný mních Radler, Gambrinus, Master, Birell a Birell Pomelo & Grep.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Topvar #Plzenský prazdroj