O bratislavskom obchvate znova rozhodne vláda

Bratislavský nultý obchvat bude ešte pár dní v neistote. Minister dopravy Roman Brecely stále nepodpísal koncesnú zmluvu s víťazom PPP projektu, ktorým sa stalo konzorcium Obchvat Nula vedené španielskou spoločnosťou Cintra. Projekt navyše opäť mieri do vlády, ktorá by o ňom mala rozhodovať počas tejto stredy.

02.05.2016 09:00
debata (9)

Ministerstvo váha aj napriek tomu, že nový minister zriadil panel expertov a objednal si právne poradenstvo od spoločnosti Allen & Overy Bratislava, s. r. o., ktorá mala podľa zmluvy svoju činnosť za 16,5 tisíca eur ukončiť vo štvrtok tohto týždňa. Štát má čas na podpis zmluvy do 13. mája.

Výstavba 59,1 kilometra diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 na Dunajskú Stredu sa mala podľa plánov bývalého ministra dopravy Jána Počiatka začať ešte počas tohtoročnej jari. Do skončenia svojho mandátu však koncesnú zmluvu na výstavbu a 30-ročnú koncesiu v celkovej sume 1,9 miliardy eur nepodpísal.

Nový minister dopravy začiatkom apríla zriadil tím expertov, ktorí mali mať pri rozhodovaní o podpise zmluvy poradný hlas. „Musíme si byť istí, že záväzok štátu, ktorý svojimi daňami zaplatia ľudia, nenesie v sebe žiadne skryté úskalia. Preto som zriadil mimoriadny expertný tím, ktorého úlohou je prejsť všetky body projektu od úvodnej štúdie uskutočniteľnosti až po schválenie koncesnej zmluvy,“ povedal Roman Brecely.

Podľa informácií denníka Pravda tím expertov v projekte nultého obchvatu D4/R7, ktorý štátny rozpočet môže zaťažiť ročnou splátkou vo výške 56,72 milióna eur, žiadne vážnejšie dostatky nenašiel. V súčasnosti sa však celý projekt nachádza vo fáze, keď ho minister môže prijať alebo odmietnuť. Vláda však s projektom počíta a do rozpočtu už bolo zahrnutých aj potrebných 200 mil. eur na zostávajúci výkup pozemkov.

Štát ešte na začiatku februára vybral víťaza súťaže, ktorý ponúkol najnižšiu cenu vo výške 1,9 miliardy eur. Pôvodne sa očakávalo, že PPP projekt dosiahne hodnotu až 4,5 miliardy eur.

„Ponúknutá cena za realizáciu PPP projektu D4/R7 víťazným uchádzačom je garantovaná do 13. mája 2016. Záväznosť podmienok komerčných bánk financujúcich tento projekt vyprší pol roka po podaní ponuky. V prípade realizácie finančného uzatvorenia (podpis zmlúv o financovaní) do daného termínu sú zo strany bánk garantované podmienky poskytnutia financovania tak, ako boli uvedené v ponuke víťazného uchádzača,“ povedala Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy. Finančnému uzatvoreniu pritom predchádza uzavretie koncesnej zmluvy.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #R7 #PPP #D4 #obchvat Bratislavy