Tajné dokumenty o dohode TTIP: Ohrozuje životné prostredie aj ľudí

Holandská pobočka organizácie Greenpeace zverejnila tajné dokumenty o rokovaniach USA a EÚ o obchodnej dohode známej ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP). Vyplýva z nich, že pripravovaná dohoda popiera mnohé medzinárodné princípy ochrany životného prostredia a spotrebiteľov.

02.05.2016 07:30 , aktualizované: 15:05
ttipleaks Foto:
Holandská pobočka organizácie Greenpeace zverejnila na stránke www.ttip-leaks.org tajný dokument o rokovaniach USA a EU o obchodnej dohode TTIP.
debata (247)

Dohoda TTIP by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky v obchodovaní medzi EÚ a USA a vytvoriť najväčšiu zónu voľného obchodu na svete. Ešte pred zverejnením celého tajného dokumentu o pripravovanej dohode informoval nemecký denník Süddeutsche Zeitung, že má približne 250 strán. Dokumenty podľa denníka poskytujú dôkladný pohľad na rokovaciu taktiku Spojených štátov.

Dokument, ktorý zverejnila organizácia Greenpeace, sa nachádza na stránke www.ttip-leaks.org. Môže si ho prečítať každý, čo je podľa Greenpeace atribútom demokracie, ktorá potrebuje transparentnosť.

Občania sa musia prispôsobiť snahám korporácií o zisky

„Tieto dokumenty dokazujú, že občania USA a Európskej únie sa budú musieť prispôsobiť snahám korporácií o zisky. Je čas na to, aby sa rokovania zastavili a diskusia sa začala odznova a transparentne. Ochranu životného prostredia nesmieme chápať ako prekážku v obchode a v biznise, ale ako záruku nášho zdravia a zdravia ďalších generácií,” uviedla koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.

Bez mechanizmov na ochranu životného prostredia

Greenpeace apeluje, že dohoda ignoruje dlhodobé mechanizmy na ochranu životného prostredia.

V žiadnej kapitole pripravovanej dohody nie je zakotvené Všeobecné pravidlo udeľovania výnimiek. Toto takmer 70-ročné pravidlo obsiahnuté vo Všeobecnej dohode o clách a obchode (GATT), umožňuje regulovať obchod „v záujme ochrany zdravia ľudí, živočíchov a planéty” alebo „ochrany vyčerpateľných prírodných zdrojov”. Vynechanie tohto pravidla napovedá, že obom stranám ide o vytvorenie právneho režimu, ktorý uprednostňuje zisk pred týmito hodnotami.

V textoch TTIP nie je žiadna zmienka o ochrane klímy. Práve naopak. Obsahuje návrhy, ktoré by napríklad vylúčili reguláciu dovozu palív s vysokou uhlíkovou stopou, napríklad ropy získanej z dechtových pieskov. Z prístupu USA vidno, že podkopáva aj preventívne mechanizmy na environmentálnu ochranu, týkajúce sa napríklad kontroverzných chemikálií, ktoré môžu narušiť hormonálny systém.

Autá za geneticky modifikované potraviny

Washington podľa dokumentov napríklad hrozí, že zablokuje exportné úľavy pre európsky automobilový priemysel. Chce tak prinútiť EÚ k väčšiemu odberu amerických poľnohospodárskych produktov. USA vraj tiež namietajú voči európskym princípom ochrany spotrebiteľov, ktoré teraz obyvateľov EÚ chránia pred geneticky modifikovanými potravinami či mäsom s rastovými hormónmi.

Úrad nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Sigmar Gabriele, ktorý sa na rokovaniach podieľa, dnes uviedol, že pravidlá pre predaj geneticky upravených potravín sa nezmenia. Povedal tiež, že takéto potraviny budú musieť byť naďalej jasne označené a že ochranné a zdravotné štandardy pre ľudí, zvieratá i prostredie nebudú TTIP nijako spochybnené.

Rokovania bez občianskej spoločnosti

Z dokumentov takisto vyplýva, že korporácie sa môžu zúčastňovať na rozhodovacom procese o zmluve, zatiaľ čo občianska spoločnosť mala len veľmi obmedzený prístup k rokovaniam. Uniknuté dokumenty naznačujú, že Európska únia nebola úprimná, pokiaľ ide o vplyv priemyslu na rokovania.

Rokovania o voľnom obchode sa začali už pred takmer tromi rokmi, verejnosť má však o ich skutočnom obsahu k dispozícii len veľmi málo informácií. Kým EÚ svoje návrhy zverejňuje, USA zachovávajú svoje postoje v tajnosti. Aj kvôli tomu proti plánovanej dohode protestujú milióny ľudí, upozorňuje denník Süddeutsche Zeitung.

Podpredseda EP: Geenpeace robí z komára somára

Podpredseda Európskeho parlamentu Alexander Graf Lambsdorff podľa DPA kritizoval senzačný tón správ, ktoré o uniknutých dokumentoch informovali. Celú záležitosť vníma ako robenie z komára somára.

Denník Süddeutsche Zeitung podľa Lambsdorffa nepísal o TTIP objektívne a svoje titulky navyše spojil s takými časťami textu, ktoré potom v celkovom kontexte hovoria o úplne niečom inom. Spomenul napríklad varovanie pred geneticky modifikovanými plodinami, o ktorých však v texte nie je ani slovo. Na to však Süddeutsche Zeitung upozornil s tým, že sa používa termín moderné poľnohospodárske postupy, ktorých súčasťou je zrejme aj genetická manipulácia.

Merkelová považuje uzavretie dohody za dôležité

Bavorský premiér a predseda vládnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer podľa denníka Süddeutsche Zeitung vyhlásil, že budúcnosť plánovanej dohody TTIP úplne závisí od transparentnosti a ochrane spotrebiteľov.

„Kým TTIP nebude transparentná, nedám k nej ako predseda strany súhlas,“ povedal Seehofer, ktorého CSU tvorí s Kresťanskode­mokratickou CDU kancelárky Angely Merkelovej stranícku úniu. „Záleží mi na zachovaní vysokých spotrebiteľských štandardov,“ dodal.

Merkelová podľa svojho hovorcu Steffena Seiberta naďalej považuje uzavretie obchodnej dohody za veľmi dôležitý krok. Hovorca dodal, že rovnaký názor zastáva aj zvyšok vlády.

Otázky a odpovede o dokumentoch

Aké dokumenty boli zverejnené?
Sú to návrhy, ktoré boli získané pred 13. kolom rokovacích rozhovorov, ktoré sa koncom apríla konali v New Yorku. Publikované dokumenty sú takzvané konsolidované texty, ktoré podľa šéfa úniového vyjednávacieho tímu Ignacia Garciu Bercera aj eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej odrážajú rokovacie pozície oboch strán, nie však výsledok rokovaní.

Koľko dokumentov bolo uverejnených?
Na internete dalo Greenpeace k dispozícii 248 stránok. Hnutie tiež uviedlo, že sú to zhruba tri štvrtiny všetkých zatiaľ konsolidovaných textov.

Čím sú dokumenty zaujímavé?
Rokovací proces kritici označujú za málo transparentný, pretože je k nemu len málo informácií. Kým Európska únia svoje návrhy k rokovaniam zverejňuje, USA zachovávajú svoje postoje v tajnosti. Zverejnením konsolidovaných textov sa tak názory a pripomienky Washingtonu dostali na verejnosť.

Aké sú prvé hodnotenia zverejnených dokumentov?
Z textov podľa Greenpeace vyplýva, že ochrana práv i zdravia spotrebiteľov a tiež dosiaľ vysoké úniové štandardy ochrany životného prostredia utrpia na úkor obchodných ziskov a záujmov korporácií. V tejto súvislosti sa spomínajú aj takzvané geneticky modifikované potraviny, ktorých regulovaný predaj by mohla dohoda uvoľniť. Bercero aj Malmströmová však akékoľvek zmiernenie pravidiel ochrany spotrebiteľa odmietajú a trvajú na tom, že EÚ v tejto záležitosti žiadne zmiernenie noriem a predpisov nepripustí.

Boli dokumenty pred zverejnením upravované?
Greenpeace z kópií odstránilo všetky identifikačné znaky odkazujúce na zdroj, ktorý texty hnutiu poskytol. Greenpeace tvrdí, že so samotným obsahom nijako nemanipulovalo a že nemenilo ani grafický štýl a rozloženie textu na stránke.

Sú zverejnené texty pravé?
Greenpeace tvrdí, že áno, z bezpečnostných dôvodov ochrany svojho zdroja však neposkytne originály. Texty pred ich publikovaním preverovali a porovnávali s inými existujúcimi dokumentmi aj novinári z nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a tamojších televíznych a rozhlasových spoločností NDR a WDR. (čtk)

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP