Portoriko je na ceste k bankrotu, v pondelok nesplatí dlhopisy

Portoriko v pondelok nebude schopné splatit dlhopisy za takmer 370 miliónov USD. Rokovania, ktoré mali zabrániť bankrotu a priniesť riešenie dlhovej krízy, počas víkendu stroskotali. Oznámil to v noci na pondelok portorický guvernér Alejandro García Padilla.

02.05.2016 10:33
debata (9)

Portoriko v pondelok nebude schopné splatit dlhopisy za takmer 370 miliónov USD. Víkendové rokovania, ktoré mali zabrániť bankrotu, stroskotali.

García oznámil, že vydal nariadenie o pozastavení platby dlhu. Zmeškanie splatnosti zrejme vyvolá žaloby veriteľov a mohlo by byť predohrou k väčšej splátke dlhu, ktorá sa má uskutočniť 1. júla. Guvernér dodal, že je to pre neho bolestné rozhodnutie, ale Portoriko nie je v súčasnosti schopné splatiť dlhopisy bez toho, aby obmedzilo základné služby.

Portoriko je voľne pridruženým štátom k USA s vnútornou samosprávou. Miera chudoby v krajine sa pohybuje okolo 45 percent. Mnoho obyvateľov preto odchádza do USA. Celkový dlh krajiny je zhruba 72 miliárd USD a vláda už vlani varovala, že nebude schopná ho splácať. Takmer všetky dlhopisy vlastnia americké hedgeové a podielové fondy.

Úradníci ostrova sa cez víkend snažili dohodnúť záchranu, ktorá by odvrátila bankrot, to sa však nepodarilo. Americký Kongres tiež zatiaľ nebol schopný schváliť zákon o reštruktura­lizácii dlhu Portorika, o ktorú krajina požiadala.

„Budeme pokračovať v práci a pokúsime sa dosiahnuť konsenzuálne riešenie s našimi veriteľmi,“ dodal García. „To je jeden z našich záväzkov. Ale to, čo nikdy neurobíme je, aby sme vystavili životy a ochranu našich ľudí nebezpečenstvu.“

Portoriko bojuje viac ako desať rokov s ekonomickým poklesom, ktorý iniciovalo rozhodnutie amerického Kongresu postupne zrušiť daňové výhody, ktoré z ostrova urobili centrum výroby farmaceutického a lekárskeho priemyslu. Predchodcovia Garcíu a ostrovní zákonodarcovia si masívne požičiavali, aby pokryli rozpočtové deficity, čo vyvolalo dlhovú špirálu, ktorá už spôsobila niekoľko menších zmeškaní splatnosti dlhu.

Veritelia obviňujú vládu, že krízu preháňa, aby sa vyhla nadchádzajúcej platbe viac ako jedna miliarda dolárov, ktorá je splatná 1. júla. Tá zahŕňa dlhopisy garantované ústavou.

Ekonómovia varovali, že krach takého rozsahu môže spôsobiť, že Portoriko príde o napojenie na kapitálové trhy, čo situáciu krajiny pred nadchádzajúcou splátkou dlhu ešte zhorší, napísala agentúra AP.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Portoriko