Na troch tratiach sa mení nástup do vlakov bez lístka

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od mája na troch tratiach pravidlá nastupovania do vlakov bez cestovného lístka. Ako ZSSK uviedla, ide o trate Trnava - Kúty, Čadca - Makov a Humenné - Stakčín.

02.05.2016 12:10
debata

"Nástup do vlaku bez lístka je možný len do vozňa označeného oranžovou nálepkou Predaj cestovných lístkov. V uvedenom vozni treba počkať na vlakový personál. Obvykle ide o priestor v strednej časti vlaku, uviedla ZSSK.

Ak by cestujúci bez platného cestovného lístka nastúpil v stanici s otvorenou pokladnicou do vozňa, ktorý je označený červenou nálepkou „Nástup len s platným cestovným lístkom“, sprievodca mu vydá lístok s päťeurovou prirážkou. K lístku na bezplatnú prepravu sa pripočítajú tri eurá. Vo vozňoch označených oranžovou nálepkou ostáva prirážka vo výške 1,50 eura.

Mení sa aj situácia pre stanice, v ktorých nie je zabezpečený predaj cestovných lístkov. Keď cestujúci nastúpi do vozňa s oranžovou nálepkou, lístok má bez akejkoľvek prirážky. Vo vozňoch s červenou nálepkou si však zaplatí 1,50 eura navyše.

Nové pravidlá sa nevzťahujú na seniorov nad 70 rokov, na osoby s preukazmi ŤZP a ŤZP-S a imobilných cestujúcich s vopred objednanou prepravou. Takisto sa netýkajú cestujúcich, ktorí nastupujú s kočíkom s dieťaťom do priestoru na prepravu kočíkov a cestujúcich, ktorí nastupujú s bicyklom do priestoru s držiakmi na prepravu bicyklov.

Nové pravidlá sa začnú plne uplatňovať 15. mája tohto roku. Dovtedy bude trvať prechodné obdobie určené na upozorňovanie cestujúcich na zmenu pravidiel. Ako ďalej upozornila ZSSK, vozne s červenými alebo oranžovými nálepkami sa môžu objaviť aj na iných tratiach, tam však nebudú mať žiaden vplyv na poplatky.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko