Budapešť chce vypudiť Uber z krajiny, aj habaním áut

Maďarská vláda navrhla prísnejšie opatrenia pre osobnú dopravu bez potrebnej licencie.

03.05.2016 07:01
debata (28)

Budapešť chce vypudiť z krajiny alternatívnu taxislužbu Uber, proti ktorej v uplynulých mesiacoch opakovane protestovali maďarskí taxikári.

Vyplýva to podľa agentúry AP z pondelkového vyhlásenia predstaviteľa maďarskej vlády. Maďarskí taxikári, ktorí považujú Uber za ilegálnu konkurenciu, chystajú ďalšie protesty na utorkové popoludnie. Plánujú blokovať dopravu v centre Budapešti, okrem iného aj na Reťazovom mosta a na mosta Slobody cez Dunaj.

Nové opatrenia navrhované vládou zavádzajú tvrdšie sankcie pre vodičov v osobnej doprave bez potrebnej licencie. Tí by mohli prísť o svoje vozidlo až na tri roky. Navrhované regule tiež zakazujú aplikácie, ako je Uber, a to až na obdobie jedného roka.

Uber „vedome a cynicky porušuje všetky maďarské zákony,“ vyhlásil podľa agentúry AP štátny tajomník na maďarskom ministerstve národného rozvoja János Fónagy. „Cieľom je znemožniť činnosť tejto spoločnosti v Maďarsku … a úplne ju z Maďarska vyhnať,“ uviedol tiež Fónagy po stretnutí so zástupcami 16 prevádzkovateľov taxislužieb a poskytovateľov osobnej prepravy. Parlament by vraj navrhované opatrenia mohol schváliť ešte tento mesiac.

Uber už skôr uviedol, že plánované opatrenia, ktoré by mohli zasiahnuť 120 000 zákazníkov, môžu byť v rozpore s ústavou a so zákonmi Európskej únie.

Aplikácia Uber umožňuje zákazníkom, ktorí si ju stiahnu do mobilného telefónu, spojiť sa priamo s registrovanými vodičmi. Tí ich potom odvezú na určené miesto. Aplikácia slúži aj ako taxameter a platobný nástroj. Uber tvrdí, že v maďarskom hlavnom meste má asi 1200 vodičov a približne 80 000 užívateľov.

Organizátor nadchádzajúcich utorkového protestu taxikárov Géza Gottlieb vyhlásil, že vo vládnych návrhoch nie je nič nové a že podobné sľuby boli počuť už skôr. Úrady podľa neho musia urobiť jedinú vec, a to sprísniť existujúce pravidlá.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #taxi #Uber