Francúzsko: Rokovanie medzi EÚ a USA o TTIP sa zrejme zastaví

Rokovanie medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o pripravovanej dohode o voľnom obchode sa pravdepodobne zastaví. Predpokladá to námestník francúzskeho ministra obchodu Matthias Fekl s tým, že to vyplýva zo súčasného postoja Washingtonu, napísala v utorok agentúra DPA.

03.05.2016 10:32
debata (13)
Predpokladá to námestník francúzskeho ministra obchodu Matthias Fekl s tým, že to vyplýva zo súčasného postoja Washingtonu, napísala v utorok agentúra DPA.

Fekl tiež povedal, že v súčasnej podobe by Francúzsko chystanú dohodu s názvom Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) nepodpísalo. Vývoj rokovaní kritizuje tiež hnutie Greenpeace, ktoré v pondelok zverejnilo tajné dokumenty k dohode. Hnutie varuje, že USA robia na Európu nátlak, aby ustúpila zo svojich štandardov na právnu a zdravotnú ochranu spotrebiteľa.

Francúzsko už vyostrilo svoj tón v debate o TTIP a Spojeným štátom vyčíta, že nevykazujú dostatočnú ústretovosť.

Francúzsky premiér Manuel Valls minulý týždeň varoval, že dohoda by mohla stroskotať, ak sa nevyhovie francúzskym žiadostiam na ochranu zdravia a životného prostredia. Rovnako prezident François Hollande vyhlásil, že neprijme žiadnu dohodu, ktorá neumožní prístup k verejným zákazkám v USA a ktorá poškodí európske poľnohospodárstvo.

Rokovací proces kritici označujú za netransparentný, lebo je k nemu len málo informácií. Kým Európska únia svoje návrhy k rokovaniam zverejňuje, USA zachovávajú svoje postoje v tajnosti. To sa ale v pondelok čiastočne zmenilo, keď Greenpeace zverejnilo takzvané konsolidované texty, ktoré obsahujú stanoviská EÚ i USA.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #USA #TTIP #Transatlantická dohoda o obchode a investíciách