Pán Bitcoin istý nie je

Že by bolo možné sedemročné pátranie po totožnosti tvorcu kybernetickej meny bitcoin konečne uzavrieť? Austrálsky podnikateľ Craig Wright v rozhovore pre BBC uviedol, že to on stvoril túto menu pod pseudonymom Satoshi Nakamoto.

04.05.2016 17:00
bitcoin, Craig, Wright Foto:
Craig Wright by mohol byť tvorcom meny bitcoin, ale zaručené to stále nie je.
debata

Komunita okolo bitcoinu však zostáva rozdelená. Niektorí Wrightovmu tvrdeniu veria, iní zostali nepresvedčení. Wright pre BBC, The Economist a ďalšie médiá poskytol aj dôkazy. Redakciu The Economist však nepresvedčil.

Netreba sa tomu čudovať. Nie je to prvýkrát, čo sa záhadného Satoshiho podarilo „vypátrať.“ Ešte v roku 2011 sa hovorilo, že tvorcom bitcoinu je fínsky ekonóm Vili Lehdonvirta. Ten to však poprel. Potom to mala byť trojica matematikov Neal King, Vladimir Oksan a Charles Bry. Tí to tiež popreli. Posledné senzačné „odhalenie“ prišlo v roku 2014, keď časopis Newsweek demaskoval ako zakladateľa najznámejšej virtuálnej meny 64-ročného inžiniera Doriana Satoshi Nakamota z Los Angeles. Nakoniec sa však ukázalo, že pán Nakamoto ani nevie, čo to bitcoin je.

Podľa BBC však Wright poskytol technické dôkazy. Použil „mince“, o ktorých sa vie, že ich vlastní len tvorca bitcoinu. Aj hlavní členovia komunity okolo bitcoinu na čele s Gavinom Andersonom jeho tvrdenia potvrdili. Wright momentálne žije v Londýne kam ušiel pred vyšetrovateľmi daňových podvodov v Austrálii. „Náš záver je, že pán Wright by mohol byť pán Nakamoto, ale dôležité otázky stále zostávajú,“ uviedol The Economist. „V skutočnosti nemusí byť nikdy možné nad všetky pochybnosti dokázať, kto skutočne vytvoril bitcoin.“

Bitcoin vznikol v roku 2009. Táto virtuálna mena je navrhnutá tak, aby ju nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálne banky. Kybernetické mince „razí“ sieť počítačov so špecializovaným softvérom. Ten je naprogramovaný tak, aby uvoľňoval nové mince stabilným tempom, ktoré sa však postupne spomaľuje. Počet mincí v obehu bude konečný, celkom ich má byť vytvorených 21 miliónov. V roku 2033 ich má byť v obehu 99 percent a posledné sa majú dostať do obehu okolo roku 2140.

V súčasnosti je bitcoin prijímaný na platenie za širokú škálu tovarov a služieb. V Bratislave dokonca vznikol prvý bitcoinový bankomat v Európe. Ešte jeden je v Košiciach. V obehu je teraz okolo 15,5 milióna bitcoinov, pričom hodnota jedného je zhruba 390 eur. Predpokladá sa, že jeho tvorca nazhromaždil asi jeden milión bitcoinov, teda pri súčasnom kurze približne 390 miliónov eur.

Wright v rozhovore pre BBC uviedol, že dúfa, že zverejnením svojej identity ukončí špekulácie médií o totožnosti Satoshiho Nakamota. Ešte v decembri 2015 dva časopisy, Wired a Gizmodo, menovali Wrighta ako kandidáta, keď dostali dokumenty, ktoré mu zrejme boli odcudzené a odhaľovali jeho vzťah k projektu. Čoskoro po tejto udalosti austrálske úrady prehľadali Wrightov dom. Daňový úrad uviedol, že razia bola spojená s dlhodobým vyšetrovaním platieb daní.

Odborníci na bitcoin uvádzajú, že odhalenie skutočnej identity Satoshiho Nakamota by mohlo byť pre odvetvie prínosné. Preukázaný zakladateľ by na jednej strane mohol ovplyvňovať budúcnosť bitcoinu a tiež vlastní dostatok bitcoinov, aby mohol ovplyvňovať ich cenu.

Bitcoin je najznámejšia zo zhruba 200 počítačovo vytvorených mien. Kurz bitcoinu je však vysoko nestabilný a podlieha extrémnym výkyvom. Dôvodom je aj to, že bitcoin nie je všeobecne uznávanou a prijímanou menou a pohyby jeho hodnoty ukazujú, že je považovaný skôr za vysoko špekulatívnu investíciu. Kritici meny bitcoin často upozorňujú na možnosť jej zneužitia na pranie špinavých peňazí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #počítačová mena #Craig Wright