ECB prestane vydávať päťstoeurovú bankovku

Európska centrálna banka (ECB) koncom roka 2018 prestane vydávať bankovky s nominálnou hodnotou 500 eur. Oznámila to v stredu banka.

04.05.2016 21:04
debata (10)

Dôvodom sú obavy z ich zneužívania na kriminálne aktivity. ECB však dodala, že vydané päťstoeurové bankovky bude možné ďalej používať a v budúcnosti ich bude možné kedykoľvek vymeniť.

Päťstoeurová bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Napríklad v Spojených štátoch je najvyšším platidlom v obehu stodolárová bankovka.

„Päťstoeurová bankovka je nástrojom pre nezákonné aktivity,“ vyhlásil šéf ECB Mario Draghi.

Ministri financií krajín Európskej únie vo februári banku vyzvali, aby zvážila možnosti, ako obmedziť dostupnosť päťstoeurových bankoviek.

„Existuje nebezpečenstvo, že veľké bankovky a vysoké sumy v hotovosti môžu byť ľahko použité na financovanie terorizmu,“ uviedol vtedy holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý predsedá užšej skupine ministrov financií eurozóny.

Podľa údajov ECB sa vo forme päťstoeurovej bankovky nachádzalo takmer 30 percent celkovej hotovosti, ktorú vlani nahromadili ľudia v eurozóne. Celková hodnota peňazí v hotovosti vlani stúpla na viac ako jeden bilión eur.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro