Teplá zima ukrojila vlekárom z tržieb

Vysoké teploty pripravili uplynulú zimu lyžiarske strediská o tržby počas vianočných sviatkov. Pre nedostatok prírodnej snehovej pokrývky museli nižšie položené rezorty posunúť začiatok sezóny aj o celý mesiac.

05.05.2016 12:00
tatranska lomnica, lyzovanie, sneh, prazdniny,... Foto: ,
Vysoké teploty počas zimnej sezóny neumožnili vlekárom dosiahnuť lepšie zisky ako vlani.
debata (2)

Menej priaznivé snehové podmienky však neboli pre strediská dôvodom, aby šli s cenou skipasov dolu. Výsledkom je menej lyžiarov a slabšie tržby. Zima pred rokom pritom bola bohatá na sneh a spolu s teplým letom to zaistilo Slovensku rekordný počet dovolenkárov.

Teraz však prevádzkari hovoria najmä o rozpačitom začiatku lyžiarskej sezóny 2015/2016. Pre slabý úhrn snehových zrážok ostali mnohé strediská zavreté až do začiatku tohto roka. Lyžiarsky biznis pritom najviac rozkvitá práve počas obdobia od Vianoc do Troch kráľov.

Návštevnosť nižšia o štvrtinu

„Lyžiarske stredisko bolo otvorené až v novom roku, čo značne poznačilo aj ekonomické výsledky, nakoľko sme nestihli prevádzku počas topsezóny, takže celkove sezónu hodnotíme ako pomerne neúspešnú. Oproti sezóne 2014/2015 to bol pokles na tržbách a s malým rozdielom aj na návštevnosti okolo 25 percent,“ povedal Tomáš Gazdarica zo strediska Malinô Brdo.

Kým menšie strediská sa spoliehali výhradne na ochladenie, väčšie riešili nedostatok prírodného snehu zasnežovaním. „V porovnaní s minuloročnou zimnou sezónou snehové podmienky boli aj napriek nepriaznivému počasiu veľmi dobré. Naša zasnežovacia technika dokázala technickým snehom dostatočne zasnežiť všetky zjazdovky v lokalite Paseky a Poludňový grúň, ale kto si chcel vychutnať zjazdovky len na prírodnom snehu, mohol navštíviť vysoko položenú lokalitu Chleb,“ pokračovala Petra Fujdiaková zo strediska Vrátna free time zone.

Pod 1000 m. n. m. je so snehom problém

Aby sa sneh na svahu udržal, lyžiarske strediská sa musia podľa klimatológa nachádzať vo výške aspoň 1¤000 metrov nad morom. Pod touto hranicou napadnutý sneh dlho nevydrží a rýchlo sa roztopí. „Problémom v polohách pod 1000 m je stabilita teplotných podmienok, ktoré by zaručovali pri výskyte atmosférických zrážok pravidelné padanie snehu. Variabilné teplotné podmienky, keď teplota vzduchu kolíše pomerne často medzi kladnými a zápornými hodnotami, sú rizikom aj pre vytváranie technického snehu,“ podčiarkol Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

"Prírodného snehu bolo za poslednú zimnú sezónu málo. V tomto prípade nám veľmi pomohlo naše nové plnoautomatické zasnežovanie, vďaka ktorému sme dokázali stredisko 30. decembra 2015 otvoriť a udržať sezónu až do 2. apríla 2016,“ uviedla Lenka Bacmaňáková zo Snowparadise Veľká Rača-Oščadnica.

Snaha lyžiarskych stredísk vykompenzovať teplú zimu umelým snehom však nie vždy zodpovedala rozsahu ponúkaných služieb. Za celodenný lístok museli lyžiari zaplatiť plnú sumu, aj keď napríklad z piatich zjazdoviek boli v prevádzke len tri. Snehové delá totiž zasnežovali len najviac frekventované a súčasne preplnené úseky. V porovnaní so sezónou 2014/2015 dokonca zdraželi ceny skipasov počas hlavnej sezóny priemerne o jedno až dve eurá.

Svetový pohár: Hotely praskali vo švíkoch

Viac snehu a otvorených stredísk ako v čase vianočných prázdnin bolo na Veľkú noc, počas ktorej väčšina prevádzok zaklincovala lyžiarsku sezónu. „Veľkonočná lyžovačka bola dobrá, aj keď návštevnosť bola nižšia ako napríklad vo februári. Už sa to stáva, žiaľ, tradíciou, že zimy sú veľmi mierne. Našťastie aspoň na začiatku mrzlo a tak sme mohli zasnežiť svah, čo sme využívali až do uzatvorenia sezóny,“ uviedla Mária Ház zo strediska Relax Center Plejsy.

Tatry odštartovali zimnú sezónu začiatkom decembra, keď otvorili prvé zjazdovky na severnej a južnej strane Chopku v Jasnej a takisto na Štrbskom Plese. Pre ochladenie sa na svahoch v Jasnej lyžovalo ešte v posledný aprílový víkend. Návštevníkov sem pritiahli aj marcové preteky v zjazdovom lyžovaní žien. Počas sezóny tvorili domáci návštevníci až 63 percent, za nimi nasledovala poľská a česká klientela.

„Táto zima preverila naše schopnosti, boj s počasím sme zvládli a lyžovalo sa aj na Veľkú noc. Počas Svetového pohára navštívilo Liptov 30-tisíc návštevníkov a hotely praskali vo švíkoch. Meno, ktoré sme si spravili v zahraničí, verím, že zúročíme už v najbližšej sezóne,“ podotkol predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Ján Blcháč.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tržby #sneh #lyžovanie #zima #lyžiarske strediská