Čistý zisk MOL-u vzrástol o 165 %

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL zaznamenala v prvom kvartáli výrazný nárast čistého zisku, keď medziročne stúpol o 165 %.

06.05.2016 09:31
debata (4)

Spoločnosť v piatok informovala, že za obdobie januára až marca dosiahla čistý zisk vo výške 77,2 mld. forintov (HUF), pričom v rovnakom období minulého roka bol na úrovni 29,2 mld. HUF. „Segment rafinácie ropy a výroby ropných produktov vykázal v prvom štvrťroku rekordné výsledky, keď ho značne podporilo petrochemické odvetvie, a vyrovnal pokles ziskov v segmente prieskumu a ťažby,“ oznámil šéf maďarskej spoločnosti Zsolt Hernádi. Produkcia spoločnosti MOL sa v prvom štvrťroku medziročne zvýšila o 8,5 % na niečo vyše 112 tis. barelov za deň.

Zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi (EBITDA) v prvom kvartáli medziročne klesol o 8 % na 144,4 mld. HUF. Prekonal však odhad analytikov oslovených v prieskume portálu Portfólio, ktorí očakávali, že bude na úrovni 137,9 mld. HUF. Segment rafinácie ropy a výroby ropných produktov, tzv. downstream, vykázal v rovnakom období rekordný EBITDA, keď v medziročnom porovnaní pre vysoké petrochemické marže vzrástol o 22 % na 92,9 mld. HUF. Podľa Hernádiho je firma MOL „na dobrej ceste“ k naplneniu cieľa celoročného EBITDA vo výške okolo dvoch miliárd USD. Za celý vlaňajšok EBITDA dosiahol hodnotu 2,5 mld. USD.

Skupina MOL pôsobí vo viac ako 40 krajinách a zamestnáva viac ako 27 tisíc ľudí po celom svete. Skupina prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. Vlastní sieť viac než 1 750 čerpacích staníc v 12 krajinách strednej a juhovýchodnej Európy. Členom MOL je aj slovenská rafinérsko-petrochemická skupina Slovnaft.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #MOL