Uhoľné bane bez dotácií neprežijú

Susednú Českú republiku tvrdo zasiahli problémy najväčších uhoľných baní OKD. Jediný producent čierneho uhlia čelí hrozbe krachu a ohrozených je 10-tisíc pracovných miest. Česká vláda chce baníkom pomôcť predčasnými dôchodkami, príspevkami na sťahovanie či dotovaním nových miest.

06.05.2016 13:00
bane, uhlie, banník. baňa. Foto:
Problémy ľudí z krachujúcej českej OKD chce Praha riešiť balíčkom sociálnych opatrení.
debata (12)

V slovenských uhoľných baniach podobné problémy zatiaľ nenastali pre štedrú štátnu podporu. Na prežitie Hornonitrianskych baní Prievidza minie Slovensko každý rok okolo 90 miliónov eur.

Finančnou injekciou štát bráni vzniku hladovej doliny v regiónoch Prievidze, Handlovej a Novákov. „Aj v Českej republike štát zistil, že buď vstúpi do riešenia problémov baní, alebo bude mať na stole vážny sociálny problém v podobe prepustených baníkov. V takom prípade sa na dlažbe ocitnú ľudia, ktorí majú svoju obživu historicky nadviazanú na fáranie uhlia, a bol by to pre nich vážny životný problém,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga. Z tohto dôvodu sa na Slovensku doteraz pravicové aj ľavicové vlády rozhodli ísť cestou podpory baníctva. Na tomto smerovaní nič nemení ani vznik ľavicovo-pravicovej vlády Smer, SNS, Most-Híd a Sieť. Západoslovenské elektrárne musia v roku 2017 na základe nariadenia ministerstva hospodárstva vyrobiť v Elektrárňach Nováky elektrinu v objeme 639 GWH z hnedého uhlia vyťaženého v Hornonitrianskych baniach.

Práve elektrárne v Novákoch sú strategickým odberateľom uhlia vyťaženého v Hornonitrianskych baniach Prievidza. „V roku 2015 sme odberateľom expedovali 1¤999¤000 ton. Rozhodujúcim obchodným partnerom boli Slovenské elektrárne,“ uviedla Adriana Siváková, hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza.

Na zaistenie bezpečných dodávok elektriny môže Slovensko prednostne použiť doma vyťažené uhlie. Proti takejto podpore nemá nič ani Brusel, ktorý umožňuje jednotlivým štátom Európskej únie vyrobiť až 15 percent z ich celkovej ročnej spotreby energie pomocou doma vyťažených surovín.

Miera evidovanej nezamestnanosti je v Prievidzi aktuálne 9,78 percenta, čo znamená, že bez práce je 6¤780 ľudí. Na Slovensku zároveň úrady práce už nevedia obsadiť okolo 35-tisíc voľných pracovných miest. „Je jasné, že baníctvo na Slovensku bez štátnej podpory neprežije a jeho okamžité zrušenie by vyvolalo vážne sociálne problémy. Na druhej strane súčasný vysoký počet voľných pracovných miest vytvára vhodné obdobie na jeho postupný útlm,“ uviedol ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž. Podobný názor zastáva aj ministerstvo hospodárstva. „Osobne si myslím, že útlm baníctva je na Slovensku neodvrátiteľný. Nie je však možné zo dňa na deň prepustiť 4,5 tisíca baníkov. O týchto ľudí by sa nakoniec aj tak musel postarať štát prostredníctvom sociálnej siete,“ dodal Žiga.

Podporu baníkov platia všetci Slováci prostredníctvom faktúr za elektrinu. V takzvanej tarife za prevádzkovanie systému sú spolu s podporou baníkov zahrnuté aj výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov a kombinovanej výroby.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #krach #bane #OKD #uhlie