Hypotéky idú na dračku, banky naliali do bývania rekordnú sumu

Banky v marci poskytli na bývanie takmer 664 mil. eur. Podľa vyjadrení senior analytika spoločnosti Fincentrum Petra Világiho ide o nový rekord.

06.05.2016 12:46
debata

Doterajšie maximum 549 mil. eur z júna 2015 banky tak prekonali o takmer 21 %. Taktiež priemerná úroková sadzba na nových úveroch na bývanie sa dostala na nové minimum, a to 1,95 % ročne. Prvý raz v histórii tak pokorila hranicu dvoch percent.

V marci sa naplno prejavil hypotekárny boom, o ktorom sa hovorí už niekoľko mesiacov. „Ešte nikdy nemali klienti šancu zabezpečiť si tak výhodne nové bývanie alebo tak výrazne ušetriť na existujúcej pôžičke. No upozorňujeme, že podmienky vyvolal umelo nový zákon o úveroch na bývanie obmedzením poplatku za predčasné splatenie úveru na maximálne jedno percento, a preto dlho nevydržia,“ pripomína Világi.

Prvá banka spustila kampaň v polovici februára a priebežne na ňu reagovala aj konkurencia, preto sa dramatický prepad priemernej úrokovej sadzby prejavil už v marci a vydrží ešte niekoľko mesiacov.

„Jarné kampane sú zvyčajne nastavené do konca mája alebo júna. Či ich banky budú predlžovať, to bude závisieť od výsledkov, ktoré sa im podarí dosiahnuť. Počas letných mesiacov však štandardne prichádza útlm,“ dodal Világi.

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka