Poľsko možno upustí od nútenej konverzie hypoték

Poľská vláda zvažuje ústup od plánovanej nútenej konverzie hypotekárnych úverov poskytnutých vo švajčiarskych frankoch na poľské zloté.

06.05.2016 15:29
debata

Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, podľa ktorej by mal tím poradcov prezidenta Andrzeja Dudu zverejniť alternatívne návrhy do konca mája. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť vlani zvíťazila v parlamentných voľbách aj vďaka prísľubu pomoci ľudom, ktorí sa zadlžili vo švajčiarskych frankoch.

Návrh zákona o nútenej konverzii úverov predložila hlava štátu v januári, fakticky ho však zablokoval úrad pre dohľad nad finančnými trhmi KNF, keď varoval pred neudržateľnými nákladmi. Tie by sa podľa jeho odhadov mohli vyšplhať až na 67 mld. PLN, pričom čistý zisk celého poľského bankového sektora vlani predstavoval iba 13,1 mld. PLN.

„Konverziu nepotrebujeme, pretože by to bolo neférové voči dlžníkom s úvermi v zlotých. Frank tiež môže za dva alebo tri roky oslabiť a kurz zlotého posilniť, čo by znamenalo, že celá operácia nebude zisková,“ uviedol člen prezidentovho tímu Slawomir Horbaczewski. Alternatívou podľa neho je umožniť ľuďom previesť nehnuteľnosti zaťažené hypotékami vrátane úverových zostatkov do vlastníctva bánk, ktorým by dlžníci splácali nájmy.

Konverziu úverov úplne nevylúčil ďalší člen prezidentovho tímu Jaroslaw Mielcarek. Nebola by však jednorazová a banky by si mohli náklady rozložiť na dlhšie, aj 30-ročné obdobie. Podľa iného zdroja citovaného agentúrou Reuters do úvahy prichádza aj prevedenie portfólia frankových úverov do novej účelovo vytvorenej spoločnosti, ktorá by sa financovala vydávaním dlhopisov.

Devízové hypotekárne úvery prevažne vo švajčiarskych frankoch má v Poľsku viac ako pol milióna ľudí. Ich celková hodnota predstavuje zhruba 172 mld. PLN alebo 10 % hrubého domáceho produktu krajiny. Väčšinu z týchto úverov si dlžníci brali pred vypuknutím dlhovej krízy v roku 2008 v snahe profitovať z nízkych švajčiarskych úrokových sadzieb. Kurz franku voči zlotému sa však medzičasom zhodnotil o viac ako 80 %, čo dlžníkom výrazne zdražilo splácanie pôžičiek.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #hypotéka