Nissan sa stane v Mitsubishi najväčším akcionárom

Japonská automobilka Nissan Motor sa dohodla, že kúpi zhruba tretinový podiel v menšom konkurentovi Mitsubishi Motors, ktorý je konfrontovaný so škandálom týkajúcim sa falšovania údajov o spotrebe pohonných hmôt. Oznámili to vo štvrtok firmy.

12.05.2016 15:44
debata

Nissan za podiel zaplatí 237,4 miliardy jenov. Stane sa tak najväčším akcionárom automobilky Mitsubishi a získa nad ňou faktickú kontrolu, napísala agentúra Reuters.

„Pomôžeme tejto firme riešiť problémy, ktorým čelí najmä pri obnovovaní dôvery spotrebiteľov v efektivitu využitia paliva,“ uviedol šéf Nissanu Carlos Ghosn na spoločnej tlačovej konferencii automobiliek. Dohodnutá transakcia bude podľa neho prínosná pre obe strany. Dohodu ešte musia schváliť akcionári Mitsubishi a regulátori. V prípade ich súhlasu sa dokončenie transakcie očakáva v priebehu tohto roka.

„Je to prelomová transakcia,“ vyhlásil Ghosn. Nissan podľa neho bude ťažiť okrem iného zo silnej pozície Mitsubishi v juhovýchodnej Ázii. Ghosn stál v minulosti tiež pri zrode aliancie Nissanu s francúzskou automobilkou Renault, ktorá začala fungovať v roku 1999, upozornila agentúra AP.

Spoločnosť Renault, na čele ktorej stojí tiež Ghosn, v súčasnosti vlastní v Nissane podiel 43,4 percenta. Súhrnný odbyt automobiliek Renault, Nissan a Mitsubishi by podľa agentúry Reuters dosahoval približne 9,3 milióna vozidiel ročne.

Skupina by sa tak v objeme predaja priblížila trom najväčším svetovým automobilkám Toyota Motor, Volkswagen a General Motors, ktorých ročný odbyt sa pohybuje v blízkosti desiatich miliónov vozidiel. Mitsubishi, ktorá v uplynulom finančnom roku vyrobila vyše 1,2 milióna vozidiel, je šiestou najväčšou automobilkou v Japonsku.

Mitsubishi v apríli priznala, že jej zamestnanci pri niektorých modeloch miniautomobilov manipulovali s testami spotreby pohonných hmôt a nadhodnocovali efektivitu využitia paliva. Metódy testovania spotreby odporujúce japonským predpisom vraj firma používala od roku 1991. Akcie Mitsubishi od vypuknutia škandálu stratili takmer polovicu hodnoty, vo štvrtok však ich cena na tokijskej burze stúpla o 16 percent.

Mitsubishi zatiaľ potvrdila manipulácii pri štyroch modeloch miniautomobilov s obsahom motora do 660 kubických centimetrov, ktoré sa predávajú len v Japonsku. Dva z týchto modelov vyrába Mitsubishi práve pre Nissan, ktorý nezrovnalosti v údajoch o spotrebe odhalil.

V stredu Mitsubishi pripustila, že škandál by sa mohol týkať všetkých jej vozidiel predávaných v Japonsku. Firma záležitosť ďalej vyšetruje a už koncom apríla sa rozhodla vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, ktorá má do troch mesiacov predložiť správu.

Spoločnosť Nissan vo štvrtok zverejnila hospodárske výsledky za uplynulý finančný rok. Jej čistý zisk stúpol o 14,5 percenta na takmer 524 miliárd jenov, pretože rast dopytu v Severnej Amerike a Číne kompenzoval útlm na rozvíjajúcich sa trhoch a nepriaznivý vývoj menových kurzov.

Škandál v Mitsubishi prišiel v čase, keď je automobilový priemysel pod drobnohľadom úradov pre podobnú aféru nemeckej automobilky Volkswagen. Tá vlani priznala, že do vozidiel s naftovými motormi inštalovala softvér, umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete sa táto aféra týka približne 11 miliónov naftových áut.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Nissan #Mitsubishi