Americkí ťažiari krachujú, lacná ropa im vyrába miliardové dlhy

Ťažiarom ropy v Amerike nepomôže k zisku zrejme ani cena 45 dolárov za barel. Tvrdia to analytici, ktorí poukazujú na situáciu z tohto týždňa: od pondelka tam v energetickom sektore skrachovali hneď tri firmy.

14.05.2016 00:00
debata (362)

Od začiatku minulého roka vyhlásilo v Severnej Amerike bankrot už 130 firiem spomedzi producentov ropy a zemného plynu aj firiem, ktoré im poskytujú servis. Ich dlh dosiahol takmer 44 miliárd USD, uviedla spoločnosť Haynes & Boone.

Spomínaný údaj nezahŕňa firmy Chaparral Energy, Penn Virginia a Linn Energy, ktoré vyhlásili bankrot tento týždeň a ktoré dohromady dlhujú viac ako 11 miliárd USD.

Ďalšie najmenej štyri ropné a plynárenské spoločnosti, ktoré dlhujú takmer osem miliárd USD, sú na pokraji bankrotu. Patria medzi ne Breitburn Energy Partners a Sandridge Energy, uviedla agentúra Bloomberg. Bankrotov pribúda, pretože firmy nemajú dostatok hotovosti a zisťujú, že je takmer nemožné získať kapitál. Energetické spoločnosti boli prakticky vylúčené z trhu s vysoko výnosnými dlhopismi, banky im obmedzujú úvery a firmám sa zároveň dostatočne rýchlo nedarí predávať majetok.

Analytik spoločnosti Guggenheim Securities Subash Chandra sa domnieva, že zadlžené firmy nezachráni ani cena ropy 45 dolárov za barel. Niektoré, ktoré si vedú lepšie, by sa mohli vrátiť k zisku pri cene 50 dolárov za barel. Podniky, ktoré by to mohli byť schopné využiť najlepšie, pôsobia v oblasti ťažby z bridlíc v Severnej Dakote, Texase a Oklahome.

Niektoré z najlepších firiem v najvýnosnejších oblastiach sa môžu pochváliť tým, že prestávajú byť stratové už pri cene 35 dolárov za barel. Analytik Spencer Cutter však upozorňuje, že to je len v prípade započítania nákladov na ťažbu. Ďalšie náklady, ako sú napríklad režijné, mzdy, dane a úroky môžu pridať ďalších desať až 15 dolárov za barel.

„Stručná odpoveď je, že 45 dolárov za barel nezachráni nikoho,“ poznamenal Cutter. „Každý, kto by skrachoval pri 30 dolároch, skrachuje aj pri 45 dolároch. Cena musí byť trvale na 60 až 65 dolároch, než bude vidieť skutočný obrat v ziskovosti v tomto odvetví,“ dodal.

362 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA