Moody's zhoršila výhľad ratingu Poľska, vidí rast výdavkov

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service v sobotu zhoršila výhľad úverového ratingu Poľska zo stabilného na negatívny.

14.05.2016 11:56
debata (12)

Zdôvodnila to novou vládnou politikou, ktorá počíta s väčšími výdavkami a ktorá podľa názoru agentúry ohrozuje stabilitu verejných financií. Hlavný úverový rating Poľska však agentúra ponechala na stupni A2.

Moody's tiež uviedla, že zámer poľskej vlády znížiť vek odchodu do starobného dôchodku bude postupne znamenať zvýšenie štátnych výdavkov na starostlivosť o dôchodcov.

Pre zachovanie hlavného ratingu ale hovorí diverzifikovaná ekonomika, ktorá vykazuje silný rast hrubého domáceho produktu (HDP). Krajina je pritom schopná vysporiadať sa aj s útlmom v globálnej ekonomike, uviedli v správe analytici ratingovej agentúry.

Moody's očakáva, že reálny rast HDP sa v tomto aj budúcom roku udrží v blízkosti 3,5 percenta. Analytici v ankete agentúry Reuters na konci apríla predpovedali, že Poľsko sa nevyhne aspoň zhoršenia výhľadu svojho hlavného ratingu. Pomerne významný počet analytikov tiež upozorňoval, že v stávke je aj zníženie ratingu na známku A3.

Zhoršenie výhľadu prichádza po zverejnení dát, ktorá v piatok ukázala spomalenie ročnej miery rastu za prvý štvrťrok na 3,0 percenta zo 4,3 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. V samotnom prvom štvrťroku ekonomika dokonca vykázala pokles, a to o 0,1 percenta.

Poľské hospodárstvo tak teraz rastie najpomalšie za viac ako dva roky. Nižšie sú verejné investície, pretože vláda čaká na nové peniaze z európskych fondov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #rating #Moody's