Kórea obvinila Nissan, že Qashqai má softvér na skresľovanie emisií

Južná Kórea obvinila japonskú automobilku Nissan Motor z toho, že podobne ako nemecký Volkswagen pri naftových verziách svojho modelu Qashqai použila zariadenie pre obchádzanie emisných testov.

16.05.2016 09:35
debata (1)

Juhokórejské ministerstvo životného prostredia v pondelok oznámilo, že firmu potrestá pokutou a dá podnet na trestné stíhanie šéfa jej kórejskej divízie. Nissan manipuláciu s testami emisií oxidov dusíka popiera.

Ministerstvo chce dať Nissanu pokutu 330 miliónov wonov a nariadi stiahnutie všetkých 814 naftových vozidiel Qashqai, ktoré sa doteraz v krajine predali. Kórea nariadila testy 20 modelov naftových vozidiel v novembri po zistení, že Volkswagen manipuloval s výsledkami testov dusíkových emisií. Podľa úradu obsahuje aj naftový Qashqai softvér, ktorý zapína systém kontroly emisií vo chvíli, keď spozná, že sa emisie merajú. Nissan to však popiera.

„Nissan nikdy nelegálne nemanipuloval s žiadnymi vozidlami, ktoré vyrobil, a nepoužil u nich žiadne také zariadenie,“ uviedla automobilka podľa agentúry Reuters. Firma dodala, že nález juhokórejských úradov sa úplne líši od zistenia úradov v Európskej únii, ktoré dospeli k záveru, že vo vozidlách Nissanu sa žiadne zariadenia pre manipulácia s emisiami nenachádzajú.

Volkswagen vlani priznal, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Po celom svete sa aféra týka približne 11 miliónov naftových áut. Volkswagen v minulom roku kvôli nákladom spojeným so škandálom prerobil 1,6 miliardy eur, čo predstavuje najvyššiu celoročnú stratu v jeho histórii.

Európske úrady po afére Volkswagenu zistili, že limity pre emisie oxidov dusíka v reálnej prevádzke prekračuje väčšina modelov osobných naftových vozidiel. Softvérové ​​úpravy zamerané na obchádzanie emisných testov sa však našli iba vo vozidlách skupiny Volkswagen.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Nissan #Južná Kórea #emisie