Šéf londýnskeho City: Nechcem Brexit. Sme bránou do Európy

Je šéfom finančného centra sveta. Jeffrey Mountevans (68) je starostom londýnskeho City. Podľa neho by vystúpenie Británie z Európskej únie nebol koniec sveta, ale on je jednoznačne proti a upozorňuje, akú neistotu to môže priniesť. "Mimo by sme sa mali horšie. Nikto nikdy neodišiel z EÚ. Ani nevieme, ako by vyzeral takýto proces. Aká by bola budúcnosť? Ako dlho by to trvalo?“ hovorí Mountevans v exkluzívnom rozhovore pre denník Pravda. V utorok prichádza na dvojdňovú návštevu Slovenska.

17.05.2016 14:00
Jeffrey Mountevans Foto:
Jeffrey Mountevans prevzal post starostu londýnskeho City vlani v novembri. Tradične sa táto funkcia vykonáva jeden rok.
debata (11)

Pred niekoľkými dňami si zvolili Londýnčania za nového starostu Sadiqa Khana. Poznáte ho osobne?
Určite sa čoskoro stretneme. Ale osobne ho nepoznám. Bola to však dobrá kampaň a výsledok bol dosť jasný. Teším sa na spoluprácu so Sadiqom Khahom.

Khan je prvý moslimský starosta Londýna. Bude to mať nejaký vplyv na mesto?
Londýn je pravdepodobne najkozmopolitnejšie mesto na svete. Prijalo a prijíma ľudí rôznych kultúr a náboženstiev. Sadiq Khan svojím spôsobom predstavuje moderného Londýnčana. Výsledok volieb je dobrý.

Londýn je kozmopolitné mesto. Ale referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa koná už 23. júna. Jednou z najhorúcejších tém je migrácia. Prečo?
Nemôžem hovoriť za všetkých. V City sme však vždy vítali vysokokvalifi­kovaných migrantov na kľúčové pozície. Ekonomika rastie a toto je neustále miesto, kde rôzne skupiny ľudí s odlišným zázemím prispievali k úspechu. Niekedy sme ani nesúhlasili s vládou, čo sa týka udeľovania víz. Chceli sme, aby spoločnosti v City mohli zamestnať zo zahraničia viac ľudí na kľúčové pozície.

Takže by ste potrebovali ešte viac migrantov?
Môžem povedať, že ako naše hospodárstvo rastie, Európska únia je pre niektoré pozície zdrojom vysokokvalifi­kovanej pracovnej sily.

S bývalým londýnskym starostom Borisom Johnsonom ste, čo sa týka zotrvania Británie v EÚ, na opačných stranách barikády. Vy ste za, on proti. Prečo je pre vás dôležité, aby Británia zostala v únii?
EÚ je pre City veľmi dôležitá. Británia je jednou z hlavných ekonomík sveta. Pre finančné služby je podstatné, aby sme boli schopní obsluhovať klientov v Británii, v Európe aj vo svete. Veľmi často otvárame kontaktné kanály pre európske spoločnosti v rámci Európy.

Ale aj ďalej, keďže sme najväčšie medzinárodné finančné centrum. Preto je pre nás veľmi dôležité, aby sme boli v EÚ. Boris bol starostom Londýna a má právo na svoj názor. V City chceme, aby sme mali dobrú debatu, aby to bola informovaná diskusia. Nech všetci povedia svoj názor založený na dôkazoch.

Som jednoznačne proti vyhýbaniu sa plateniu daní. Aj proti agresívnej snahe platiť nižšie dane.

Je aj pre EÚ dobré mať Britániu vo vnútri?
Keď hovorím o City, myslím si že Európa má osoh z našej expertízy a globálnych kontaktov. Londýn a Británia sú špeciálne v tom, že máme veľmi medzinárodnú perspektívu. Je to výnimočné aj v rámci Európy. Možno je to preto, že sme ostrov, azda pre našu históriu. Som však presvedčený, že je to aj na osoh EÚ.

Ja sám mám aj francúzske korene, hovorím po francúzsky, škandinávskymi jazykmi. Takže sa cítim medzinárodne. Na kontinente mám veľa priateľov. Británia má čo ponúknuť Európe a tá to aj mnoho ráz ocenila. Samozrejme, problémy sa niekedy vyskytnú na oboch stranách. Sme však prepojení. City je bránou pre mnohé investície do Európy. A naopak. Pre Európu môže byť Londýn bránou na medzinárodné trhy.

Navštívite Bratislavu pre slovenské predsedníctvo Európskej únie, ktoré sa začína od 1. júla. Čo od návštevy očakávate?
Stretnem sa ľuďmi z vlády, z podnikateľského prostredia, aby sme hovorili o tom, ako vyzerajú vaše priority. Budeme hovoriť aj o tom, čo môže ponúknuť City. Robíme takéto návštevy pred každým predsedníctvom. Slovensko je veľmi atraktívna krajina.

Nedávno sme získali veľkú britskú investíciu v podobe automobilky Jaguar.
Som za. Mám tiež jaguar. Starý model.

Keby Británia odišla z únie, ako by to ovplyvnilo vaše investície v Európe, na Slovensku?
Nebol by to koniec sveta. Ako som však už povedal, som za to, aby sme zostali. Mimo by sme sa mali horšie. Nikto nikdy neodišiel z EÚ. Ani nevieme, ako by vyzeral takýto proces. Aká by bola budúcnosť? Ako dlho by to trvalo? Chcem, aby sme zostali. A želal by som si tiež, aby bola Británia aktívnejšia. Aby sme sa takpovediac nezdráhali mať väčší dosah na rozhodnutia.

Čo to znamená?
Rád by som videl viac Britov v Bruseli, v orgánoch EÚ. Chcel by som, aby sme sa viac zapojili do vytvárania politiky únie. V Bruseli veľmi dobre prijali prácu nášho eurokomisára Jonathana Hilla, ktorý má na starosti finančnú stabilitu, finančné služby a kapitálové trhy. Rád by som takýchto príkladov videl viac. Myslím, že Británia by mala v Európe hrať dôležitú úlohu.

Keby som mal voľných 100-tisíc libier, do čoho by mi ich odporučil investovať starosta londýnskeho City?
Bolo by nesprávne, keby som vám v tom radil. Aj keby to bolo súkromne. Ale povedal by som, že Londýn je tým správnym miestom, kde by ste mali prísť a pýtať sa na možnosti.

City je symbolom bohatstva. Jednou zo zásadných politických otázok súčasnosti je nerovnosť medzi bohatými a chudobnými. A asi ani pre City nie je dobré mať len pár bohatých a veľa chudobných. Čo pre vás znamená problém nerovnosti?
Je to otázka, ktorú pravdepodobne rieši každá spoločnosť. Aj mnoho veľmi úspešných ľudí v City. Pre tých, ktorí veľa zarobia, by malo byť povinnosťou niečo vrátiť spoločnosti. Zaujímame sa o to, vkladáme veľa úsilia do podpory toho, čo môžete nazvať filantropia.

Čo sa týka nerovnosti, v City riešime aj otázku vzdelávania v Británii. Len donedávna som bol zástupcom guvernéra akadémie. Je to typ našej štátnej školy, ktorá je nezávislá od miestnych úradov. Je to veľmi dobrý model, ktorý sa šíri v krajine.

S prostriedkami, ktoré máme, s kvalitným vzdelávaním a podporou, ukazuje deťom, že chceme, aby v budúcnosti ony niečo v City riadili. Snažíme sa v nich povzbudiť ambície. Poukázať na to, čo majú vo svete k dispozícii. Okrem toho City platí každý rok 65 miliárd libier na daniach. Ide to na školy, nemocnice, verejné služby.

Nemali by ste platiť ešte vyššie dane?
Pravdepodobne zistíte, že náš sektor platí viac ako ostatní. Nastavenie daní je otázkou vlády. Každý starosta londýnskeho City sa podieľa na verejných zbierkach. Zameriavam sa na mládež. Podporujem jednu z najúspešnejších charitatívnych organizácií, ktoré sa týkajú výskumu cukrovky.

Veľmi sa o to zaujímam. Liečenie cukrovky ovplyvňuje aj ďalšie ochorenia ako Parkinsonovu chorobu, niekedy rakovinu, celiakiu, sklerózu multiplex. Ďalej podporujem charitu Sea Cadets (Námorní kadeti), ktorá sa často zameriava na deti zo znevýhodneného prostredia.

Ponúkame im aktivity ako plachtenie na lodi, čo pomáha budovať skúsenosti, sebadôveru. Videl som, ako to formuje ľudí. Neakceptujem bariéry. V City si myslíme, že by sme sa mali sústrediť na vzdelávanie a dať tak ľuďom šancu, aby sa rozvíjali.

Čítali ste knihu francúzskeho ekonóma Thomasa Pikettyho Kapitál v 21. storočí?
Nie. Voľnočasové aktivity teraz veľmi nestíham.

V skratke je to kniha o tom, že globálne elity by mali platiť vyššie dane. Keby to tak bolo, čo by to znamenalo pre City?
Dá sa povedať, že v tejto krajine máme niekedy pomerne vysoké dane. Potrebné je nájsť rovnováhu. Ľudí musíte motivovať.

Rovnováha je určite dôležitá. Nemali by sme však v takom prípade zrušiť daňové raje, o ktorých teraz čítame aj v Panamských dokumentoch? Možno by sme potom jednoduchšie hľadali daňovú rovnováhu.
Som jednoznačne proti vyhýbaniu sa plateniu daní. Aj proti agresívnej snahe platiť nižšie dane. Som za to, aby ľudia dane platili.

Majú mať daňové raje nejaké miesto vo finančnom svete?
Vidíme, že sú pod čoraz väčším drobnohľadom. Zvyšuje sa transparentnosť. Určite to vítam.

Európska komisia veľa hovorí o regulácii finančných služieb. Budete sa tomu brániť?
Po kríze sme už väčšinu regulácií zaviedli. Navštívil som 18 krajín. Zaujímavé je, že zahraničie sa pozerá na regulácie v Londýne veľmi pozitívne. Mnohí investori sem prichádzajú aj preto. Pretože regulačné prostredie vnímajú ako veľmi solídne a spoľahlivé. Sú s ním spokojní.

Ako to vnímam ja, nepovedal by som, že ľudia v Európe riešia ďalšie výrazné regulácie. Skôr ide o to, aby banky boli výraznejšie kapitalizované, aby boli schopné obstáť pri finančných šokoch. Pri ďalšej diskusii o reguláciách sa na ne budeme dívať podľa jednotlivých návrhov. Nebude sa im brániť, len preto, aby sme odporovali.

Budeme sa na to pozerať podľa toho, či budú vhodné, alebo nevhodné pre nás. Ale aj pre EÚ. Veľmi sa zaujímam o tému konkurencieschop­nosti. Svet sa stáva menším pre globalizáciu. Čelíme čoraz väčšej konkurencii, nielen z Ďalekého východu. Mali by sme urobiť Európu takú konkurencieschopnú, ako sa to len dá. Mám deti, vnúčatá. A tieto veci sa stávajú životne dôležitými.

Čo však vnímate pod lepšou konkurencieschop­nosťou?
Mali by sme sa zbaviť nepotrebnej byrokracie. Naša vláda odstránila značnú časť legislatívy, ktorá nepomáhala podnikateľom. Urobme z Európy skvelé miesto pre biznis. To je cieľ, ktorý by sme mali sledovať. Priťahuje to investície, vytvára pracovné miesta a bohatstvo. Videl som štatistiku, podľa ktorej je priemerný počet zamestnaní jedenásť. Ľudia sa hýbu.

Celoživotné vzdelávanie sa stáva mimoriadne dôležitým. Keď sa pozriete na mladých ľudí, tak sú viac naklonení tomu, aby zmenili pracovnú kariéru. Pre Britániu je to dôležité. Súvisí to s našimi skvelými univerzitami, ktoré sú prepojené na sféru biznisu. Je to niečo, čo môžeme ponúknuť svetu.

V Británii sa stretávajú ľudia, ktorí sa môžu učiť od seba navzájom. Po celom svete hovoríme o zvýšení produktivity práce. Mnohé ekonomiky riešia otázku diverzifikácie. Ak ste zameraní na jeden sektor hospodárstva a príde kríza, máte problém. Preto je dôležité vzdelávanie, budovanie nových schopností a zručností pre pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Jeffrey Mountevans