Aj Česi ako Slováci nahradia diaľničné známky kamerami

České ministerstvo dopravy pripravilo plán na prechod od papierových diaľničných známok k elektronickému kamerovému systému, takzvanému videotollingu.

17.05.2016 18:11
debata

Návrh na prechod k systému, ktorý využíva napríklad Slovensko a Maďarsko, plánuje úrad predložiť vláde do konca mesiaca. Uviedol to hovorca českého ministerstva dopravy Zdeněk Neusar. Na cestách ale systém zrejme nebude skôr ako v roku 2019.

Systém, ktorý rozoznáva poznávacie značky vozidiel a vie aj vyhodnotiť, ktoré vozidlá majú diaľničný poplatok zaplatený a ktoré nie, by mal výber poplatkov zvýšiť o zhruba desatinu.

„Zvýši sa tým predovšetkým kontrola. Každé auto, ktoré prejde, bude kontrolované,“ povedal riaditeľ Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry (SFDI) Zbyněk Hořelica. Zvýšiť by sa tak mala platobná morálka motoristov, ktorí si teraz v mnohých prípadoch známku nekúpi a diaľnice využívajú bez nej.

Na Slovensku, kde bol systém zavedený tento rok, sa podľa Hořelicu výnos z poplatkov pri osobných autách zvýšil počas prvých mesiacov o 20 percent. Kým technologicky nepredstavuje videotolling problém, jeho skorému zavedeniu bránia legislatívne problémy. Bude totiž potrebné zmeniť zákon o premávke na pozemných komunikáciách, najmä preto sa zatiaľ počíta so zavedením systému až od roku 2019.

Na zavedenie kamerového systému SFDI pracuje niekoľko rokov. V roku 2013 si nechal spracovať štúdiu, podľa ktorej je tento spôsob výberu poplatku lacnejší než predaj kupónov. Vtedy fond počítal so zavedením systému od začiatku tohto roka.

Vlani štát z predaja kupónov získal 4,42 miliardy korún, o 250 miliónov viac ako rok pred tým. Hoci štát dlhodobo plánuje zmeniť technológiu kontroly zaplatenia poplatku, nemal by sa meniť spôsob, akým osobné autá za využitie diaľnic platia. Aj naďalej by si tak ľudia mali kupovať časové predplatné, a nie platiť za prejdené kilometre, ako vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #diaľnice #elektronické diaľničné známky