Tesla chce získať peniaze na nový automobil na burze

Americký výrobca elektromobilov Tesla Motors vydá nové akcie v hodnote až 1,7 miliardy dolárov. Získané peniaze použije na financovanie výroby nového vozidla Model 3, oznámila v stredu firma.

19.05.2016 11:02
debata

Generálny riaditeľ Elon Musk uviedol, že Tesla v tomto roku investuje až 2,25 miliardy dolárov, najmä do výroby vozidla Model 3.

Tesla predstavila nový elektromobil Model 3 koncom marca, jeho základná cena bude 35 000 dolárov. Automobil si už objednali státisíce ľudí, hoci firma začne vozidlo dodávať zákazníkom až koncom budúceho roka.

Začiatkom mája automobilka oznámila, že sa vzhľadom na silný dopyt po novom automobile rozhodla do roku 2018 zvýšiť svoju výrobnú kapacitu na 500 000 vozidiel ročne. Pôvodne pritom plánovala dosiahnuť túto úroveň až o dva roky neskôr. V minulom roku firma dodala zákazníkom zhruba 50 000 elektro­mobilov.

Tesla teraz vyrába dva modely s elektrickým pohonom. Sú to sedan Model S a športovo-úžitkové vozidlo Model X, ktorý sa začal predávať vlani v septembri. Pred Modelom S vyrábala Tesla ešte športový Roadster, jeho výrobu ale v roku 2012 ukončila.

Tesla bola založená v roku 2003, doteraz sa jej však ani raz nepodarilo vykázať celoročný zisk. V tohtoročnom prvom štvrťroku sa čistá strata automobilky prehĺbila na 282 milióna dolárov zo 154 miliónov pred rokom. V uplynulých šiestich rokoch získala firma predajom akcií a dlhopisov viac ako 4,5 miliardy dolárov, uviedla agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla Motors #Elon Musk