Žiadna kola ani pivo. Vo Venezuele zatvárajú fabriky

Americká spoločnosť Coca-Cola by mala tento týždeň vo Venezuele pozastaviť výrobu svojho celosvetovo obľúbeného nápoja pre nedostatok cukru od miestnych dodávateľov.

24.05.2016 07:00
Venezuela Foto:
Hospodársku krízu vo Venezuele prehĺbil prepad cien ropy, ktorá je hlavným vývozným artiklom štátu. V krajine panuje nedostatok mnohých výrobkov vrátane základných potravín a liekov.
debata (13)

Hlboká ekonomická kríza v latinskoamerickej krajine už pred časom spôsobila, že tamojšia najväčšia súkromná spoločnosť na trhu vo výrobe piva s názvom Empresas Polar nemá dostatok devíz, aby dokúpila suroviny. Sladový jačmeň jej vydržal do konca apríla. Odvtedy firma, ktorá pokrýva 80 percent venezuelského trhu s pivom, prerušila svoju produkciu.

Venezuela od polovice januára, odkedy platí stav ekonomickej núdze, trpí nedostatkom mnohých výrobkov vrátane základných potravín a liekov. Venezuelský prezident Nicolás Maduro pritom pred pár dňami pohrozil konfiškáciou venezuelských tovární, ktoré zastavili výrobu, a uväznením ich majiteľov. V krajine silnejú občianske nepokoje a opozícia sa usiluje zosadiť Madura z funkcie.

„Za týchto podmienok v krajine sme neboli schopní doplniť naše zásoby. Dokiaľ nebudeme mať prístup k zahraničnej mene, ktorá by nám umožnila zásoby sladového jačmeňa dokúpiť, musíme prerušiť produkciu piva na neurčito,“ napísala podľa agentúry Reuters venezuelská firma na výrobu piva Empresas Polar vo svojom vyhlásení. Firma pritom vyrába okrem piva aj rôzne potravinové výrobky.

Devízové rezervy v krajine momentálne klesli zhruba na 13 miliárd dolárov, čo predstavuje tretinu úrovne z roku 2009. Prístup k nim pritom limituje štát. Bez nich však Venezuela nemôže financovať svoj dovoz. Podľa agentúry Reuters tak vo Venezuele chýbajú lieky, suroviny, potraviny alebo hygienické potreby. Každodennou realitou pre Venezuelčanov sa stali dlhé rady na jedlo pred obchodmi, dvojdňový pracovný týždeň a dokonca aj výpadky elektrickej energie.

Venezuela bojuje s energetickou krízou už niekoľko mesiacov. Zamestnanci verejnej správy aktuálne pracujú iba dva dni v týždni, v pondelok a utorok. Hladina vody v najväčšej venezuelskej priehrade Guri, ktorá zabezpečuje 75 percent elektrickej energie, klesla v dôsledku pretrvávajúceho sucha takmer na prevádzkové minimum. Socialistická vláda Venezuely už v apríli predĺžila voľné víkendy o piatky pre takmer tri milióny zamestnancov verejnej správy a v máji nariadila pravidelné štvorhodinové odstávky elektriny po celej krajine. Za nové voľno dostanú zamestnanci zaplatené, ako keby pracovali.

Venezuela je podľa ekonómov už nie v recesii, ale v ekonomickej depresii. Tamojšia ekonomika vlani poklesla o 5,7 percenta. Podľa Medzinárodného menového fondu tento rok zaznamená ďalšie oslabenie o viac ako osem percent. Inflácia by mala vzrásť tento rok o 500 percent, momentálne je na úrovni 180 percent. Na budúci rok vzrastie o viac ako 1¤600 percent. Venezuelská mena bolívar má na čiernom trhu, kde väčšina Venezuelčanov zamieňa americké doláre, menšiu hodnotu ako americký cent. Miera nezamestnanosti v krajine dosiala v tomto roku úroveň 17 percent a na budúci rok porastie na viac ako 21 percent.

Krajinu dusí najviac nízka cena ropy. Príjmy z čierneho zlata predstavujú pre venezuelskú vládu zhruba 97 percent všetkých príjmov. Kým pred dvoma rokmi stála ropy viac ako 115 dolárov za barel, momentálne sa pohybuje pod úrovňou 50 dolárov za barel. Krajinu však už dlhé roky ekonomicky a politicky oslabuje korupčné správanie politikov. Pre súčasnú kritickú situáciu vo Venezuele vyhlásil Maduro ešte začiatkom mája 60-dňový celonárodný stav ohrozenia.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela