Rusi otvorili kohútiky s lacným plynom

Ruský medveď aktuálne vháňa do Európy rekordné objemy plynu. Aj keď Európska únia sa tvári, že chce energetickú závislosť od Ruska znížiť, v plynovodoch sa deje opak.

26.05.2016 07:00
plyn, tanker, zemný plyn Foto:
Rusi tlačia plyn do Európy v čase, keď USA posielajú tankery so skvapalneným plynom.
debata (271)

Všetko je vec ceny. Nákupné ceny plynu sa odvíjajú od dlhodobých priemerných cien ropy, a teraz, keď ropa dražie, je posledná vhodná chvíľa nakúpiť plyn mimoriadne lacno. Prakticky celá Európa vrátane Slovenska sa predzásobí lacným ruským plynom. Na Slovensku sa aj vďaka tomu pripravuje v lete zlacnenie plynu pre domácnosti.

V prípade Slovenska sú plynové dodávky z Ruska ešte intenzívnejšie ako v iných krajinách. Potrebujeme totiž podľa informácií Pravdy stále dorovnať stav, keď nám Rusi koncom roka 2014 a začiatkom roka 2015 zadržiavali až polovicu dodávok plynu. Oficiálne sa tak dialo z technických dôvodov, ale neoficiálne sa hovorilo, že ide najmä o odvetu za to, že Slovensko začalo spätne dodávať plyn Ukrajine. Rusi majú aj ďalší dôvod na to, aby posielali do Európy maximálne objemy plynu. Do Európy mieria americké tankery so skvapalneným bridlicovým plynom (LNG) vyťaženým popri rope v USA.

Konkurencia tlačí cenu smerom dole. „Skutočne sme v priebehu zimy pocítili lepšiu likviditu na trhu s plynom a jeho cena behom zimy klesla, pričom obvykle je to naopak. Z toho usudzujeme, že ruský Gazprom sa snaží zvýšiť svoj trhový podiel na krátkodobom trhu, aby obmedzil dosahy zvýšených dodávok LNG plynu do Európy,“ povedal Jiří Písařík zo Slovakia Energy, ktorá obchoduje s energiami.

Slovensko kupuje plyn na krátkodobých trhoch za nízke ceny. Ďalším zdrojom sú dodávky priamo z Ruska, ktoré sa riadia podľa dlhodobých zmlúv. Plyn možno na rozdiel od elektriny uskladniť, a tak sa dá nakupovať v najvýhodnejšom čase. Podzemné zásobníky plynu sa na Slovensku nachádzajú na Záhorí. „Vtlačná sezóna sa nachádza na začiatku, čo sa prejavuje aj v stave naplnenia zásobníkov. Napriek tomu i vzhľadom na pomerne teplú zimu sa v zásobníku Nafta nachádza dvojnásobné množstvo plynu ako v porovnateľnom období minulého roka. Aktuálny stav naplnenia podzemných zásobníkov zemného plynu spoločnosti Nafta je približne 1,2 miliardy m3,“ potvrdila Alena Masláková Škvrndová zo spoločnosti Nafta.

Podľa predbežných údajov spoločnosti Gazprom vzrástli dodávky plynu do Európy od začiatku tohto roka medziročne o 17,9 percenta. Ako jeden z hlavných dôvodov rýchleho nárastu uvádza ruský dodávateľ nízke ceny plynu. Za posledný rok zlacnel plyn na európskych burzách priemerne o niekoľko desiatok percent.

Ako sa ďalej píše v správe, ktorú zverejnil Gazprom, k polovici mája 2016 je objem aktívneho plynu v európskych zásobníkoch o 23,1 percenta vyšší v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka. Zároveň sú množstvá ruského plynu dodaného na Ukrajinu o 230 miliónov m3 nižšie ako v rovnakom období v roku 2015. Za rastom dodávok na Slovensku je podľa analytikov krátenie dodávok plynu v minulom roku. Situácia sa vyhrotila po tom, čo zo slovenskej strany začala Ukrajina dostávať plyn reverzným tokom napriek výhradám Moskvy. Nižšie dodávky plynu zdôvodňoval Gazprom plnením domácich podzemných zásobníkov plynu či problémami s ťažbou. Súčasne sa špekulovalo o tom, že Rusi na Slovensko posielali menej plynu, aby sme ho menej dodávali na Ukrajinu.

„Zaujímavé nie sú percentá, ale objemy prepraveného plynu, v ktorých je zarátaný aj reverzný plyn z EÚ na Ukrajinu. Tieto nárasty v percentách sú hlavne dôsledkom toho, že začiatkom minulého roka Gazprom svoje dodávky do EÚ voči SPP minimalizoval. Zároveň je dnes ruský plyn približne o 50 percent lacnejší, takže je výhodné ho nakúpiť teraz,“ uviedol energetický analytik Karel Hirman.

Rastúcou spotrebou plynu v Európe sa Gazprom môže snažiť získať aj podporu pre projekt Nord Stream 2. Druhá vetva plynovodu, ktorá má posilniť spojenie Ruska s Nemeckom po dne Baltického mora, však podľa Slovenska predstavuje problém, pokiaľ ide o bezpečnosť dodávok. V prípade ak Nord Stream 2 získa uznanie Európskej komisie, súčasná prepravná trasa z východu na západ môže byť časom odstavená. Tým budú poškodené nielen záujmy Slovenska, ale najmä Ukrajina, ktorá je od príjmov z tranzitných poplatkov závislá.

„Štatisticky Gazprom naozaj predáva viac plynu do západoeurópskych krajín, avšak fakticky ide o objemy, ktoré od neho prestal odoberať ukrajinský Naftogaz. V realite tak dodávky ruského plynu do EÚ stúpajú, pretože ich európski obchodníci účtovne nakúpia a následne predajú na Ukrajinu. Táto transakcia je možná aj vďaka prevádzke malého reverzu cez Budince, čo, samozrejme, prispieva k lepším číslam slovenského Eustreamu,“ myslí si Jozef Badida, analytik portálu Energieprevas.sk.

Slovenskí dodávatelia sa zhodujú v tom, že tento rok nie je ničím výnimočný, čo sa týka spotreby plynu v Európe. Pre vysoké vonkajšie teploty spotrebovali európske domácnosti minulú zimu dokonca menej plynu. „V porovnaní s minulým rokom SPP nakupuje približne rovnaké množstvá plynu. Čo sa týka zásobníkov, pre mimoriadne teplú zimu je naplnenosť našich zásobníkov v súčasnosti výrazne vyššia ako v minulom roku,“ skonštatoval hovorca štátneho SPP Ondrej Šebesta.

Pre nízke ceny plynu na svetových trhoch plnia dodávatelia predbežne zásobníky, aby mohli ísť s cenami plynu dolu pre konečných odberateľov. Po januárovom poklese cien plynu sa podľa informácií denníka Pravda koncom tohto mesiaca na Slovensku má oznámiť ďalšie zlacňovanie. Plyn, ktorý od začiatku roka zlacnel priemerne o 3,6 percenta, by mal byť podľa analytikov lacnejší o ďalších najmenej 5 percent. Regulačný úrad však zdôraznil, že konkrétne zníženie cien oznámi až po riadnom ukončení cenového konania.

„Plyn sa na rozdiel od elektriny nakupuje na komoditných trhoch aj na vykurovaciu sezónu, nielen na kalendárny rok. Preto očakávame, že plyn v lete zlacnie. Naša spoločnosť pristúpi od 1. júla 2016 k úprave cien,“ pokračoval Lukáš Moravčík, obchodný riaditeľ alternatívneho dodávateľa Magna Energia.

Ceny plynu sú však naviazané na ceny ropy. Cena čierneho zlata, ktorá začiatkom roka dosiahla historické minimá, však pomaly rastie a minulý týždeň už atakovala hranicu 50 dolárov za barel. „Nie je možné predpovedať, či ceny plynu budú ďalej klesať. Sú naviazané aj na ostatné komodity, vzhľadom na nárast ceny ropy. Cena plynu v poslednom období stúpala,“ uzavrel konateľ spoločnosti RWE Gas Slovensko Miroslav Kulla.

© Autorské práva vyhradené

271 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #zlacnenie