Ruská Sberbank výrazne zvýšila čistý zisk

Ruská banka Sberbank zaznamenala v prvom kvartáli nárast čistého zisku na 117,7 mld. ruských rubľov (RUB).

25.05.2016 14:45
debata

Je to takmer štvornásobok v porovnaní s čistým ziskom, ktorý dosiahla v rovnakom období predchádzajúceho roka. Vtedy banka dosiahla zisk vo výške 30,6 mld. ruských rubľov.

Analytici očakávali, že Sberbank dosiahne v prvom kvartáli tohto roku čistý zisk 106 mld. RUB. Sberbank je jednou z viacerých veľkých ruských štátnych bánk, ktorých sa týka sankčný režim západných krajín pre situáciu na Ukrajine. Počas ruskej ekonomickej krízy však banka prekonala svojich rivalov.

Sberbank Slovensko bola do Obchodného registra SR zapísaná koncom augusta 1991. Do konca októbra 2007 pôsobila na trhu ešte ako Ľudová banka, potom zmenila názov na Volksbank Slovensko, keď sa jej hlavným akcionárom stala rakúska spoločnosť Volksbank International. Avšak 15. februára 2012 sa 100-percentným akcionárom Volksbank International stala ruská banka Sberbank. Obchodné meno a značku banka na Slovensku zmenila 15. február 2013. Sberbank Europe podpísala v decembri 2015 dohodu so skupinou Penta o predaji majoritného podielu v Sberbank Slo­vensko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sberbank