Tretina nainštalovaného softvéru na Slovensku je nelegálna

Zo všetkých nainštalovaných softvérov na Slovensku bolo minulý rok až 36 % nelegálnych. V porovnaní s rokom 2013 to predstavuje pokles o jeden percentuálny bod. Vyplýva to z prieskumu 'Využiť príležitosť správneho licencovania", ktorý realizovala globálna organizácia BSA The Business Software Alliance (BSA).

25.05.2016 16:04
debata (9)

Ako ďalej informovala spoločnosť, slovenskí používatelia počítačov používajú nelegálny softvér alarmujúcim tempom, a to aj napriek prepojeniu nelegálneho softvéru s kybernetickými útokmi.

„Ako prieskum zdôrazňuje, pre spoločnosti je veľmi dôležité vedieť, aký softvér majú na firemnej sieti nainštalovaný. Mnohí IT správcovia nepoznajú celý rozsah používaného softvéru na svojich systémoch, alebo či je softvér legálny,“ informovala prezidentka a CEO spoločnosti BSA Victoria A. Espinel. Prieskum apeluje na spotrebiteľov, IT manažérov a firemných používateľov počítačov. Tam, kde sa používa nelegálny softvér, dramaticky narastá pravdepodobnosť napadnutia počítača malvérom.

Minulý rok bolo celosvetovo až 39 % nainštalovaného softvéru nelicencovaného, čo je oproti 43 % v roku 2013 len mierny pokles. Spoločnosti môžu podľa prieskumu zmierniť kybernetické riziká spojené s nelegálnym softvérom tak, že zabezpečia zakúpenie softvéru z legálnych zdrojov a zavedú internú správu softvérových licencií. Najviac nelegálneho softvéru, až 61 %, je nainštalovaného v Ázii – Oceánii, v strednej a východnej Európe je tento podiel na úrovni 58 %, na Strednom východe a v Afrike 57 %, v západnej Európe 28 %, najmenej ilegálneho softvéru je podľa BSA nainštalovaného v Severnej Amerike, a to 17 %.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #BSA #softvér #softvéroví piráti