Zľava vo vlakoch už len s papierovou kartičkou

Mladým ľuďom do 26 rokov, ktorí neštudujú, pribudne nová zľavová kartička. Štátny dopravca pripravuje zmeny, keď plastovú kartu Euro 26 vydávanú spolu s CKM nahradí nová papierová preukážka priamo od Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

26.05.2016 07:00
Euro 26, karta Foto: ,
Koniec plastových kariet je súčasťou plánov na elektronizáciu.
debata (2)

Výška zľavy zostane rovnaká. Vydávanie sa zmení od júla 2016. Po tomto dátume budú pôvodné karty akceptované aj naďalej až do konca ich platnosti.

Dôvodom na zmenu má byť podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej fakt, že ZSSK sa nedohodla s vydavateľom karty, spoločnosťou CKM SYTS, a v súčasnosti mení koncept vernostných preukazov. „Železničná spoločnosť Slovensko plánuje od júla 2016 vydávať namiesto preukazu JUNIOR RAILPLUS EURO<26 preukaz JUNIOR RAILPLUS, ktorý už nebude spojený s kartou EURO<26,“ povedala Morháčová. Kartu využíva niekoľko tisíc ľudí, ktorí neštudujú a majú menej ako 26 rokov. Poplatok za vydanie karty bude aj naďalej 16,50 eura na rok a po novom bude len príjmom ZSSK.

Ide o súčasť rozsiahlejších zmien, ktoré ZSSK pripravuje. „Cieľom nie je ušetriť financie, ale v budúcnosti vytvoriť oveľa zaujímavejšiu ponuku pre cestujúceho – motivačný vernostný systém. Preto sa zákaznícke zľavy KLASIK RAILPLUS, SENIOR RAILPLUS, MAXI KLASIK aj JUNIOR RAILPLUS od júla budú realizovať ako súčasť Zákazníckeho konta – čo je vlastne osobný elektronický účet v ZSSK vytvorený registráciou,“ opisuje Morháčová. Technické riešenie pre registráciu má už ZSSK vyvinuté a nastavené od zavedenia bezplatnej prepravy. „Začlenením platiacich cestujúcich do tohto systému zabezpečíme vyššie finančné zhodnotenie tejto investície. Súčasne dôjde k zjednoteniu nosičov rôznych zákazníckych zliav/preukazov,“ tvrdí Morháčová.

Ukončenie spolupráce so štátnym vlakovým dopravcom potvrdil aj Vladimír Jedlička zo spoločnosti CKM SYTS. „Preukazy, ktoré už boli vydané, však môžu ich nositelia používať až do konca platnosti bez zmeny a so všetkými pôvodnými výhodami,“ dodáva Morháčová. Cestujúcim tak ostanú zľavy vo výške 40 percent z vnútroštátneho cestovného v 2. triede, viac ako 25 percet z obyčajného vnútroštátneho cestovného v 1. triede, polovičné jednorazové a zľavnené časové cestovné na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice a zvýhodnené cestovanie do zahraničia. Ďalšie výhody ako napríklad zľavnené lístky do kina však už s novou kartou priamo od ZSSK spojené nebudú.

Cestujúci tak prídu o ďalšie výhody spojené s kartou, na ktorú boli doteraz zvyknutí. „Euro 26 som si kupovala najmä kvôli lacnejšej železničnej doprave, takže ma vôbec neteší správa, že zľavy na doplnkové služby k novej karte v budúcnosti už nebudú. S kartou som mala totiž aj lacnejšie skipasy, vstupy na hrady a menej som platila napríklad aj v kníhkupectvách,“ hovorí nespokojná cestujúca Viera z Martina. Jedinou možnosťou pre cestujúcich do 26 rokov, ktorí neštudujú a chcú využívať všetky výhody, je zaobstarať si obe karty. Viera si mieni ešte teraz objednať pôvodnú kartu, ktorá jej bude platiť ďalší rok. Následne bude mať 25 rokov a posledný rok už do dovŕšenia 26 už pôvodné zľavy nevyužije. Je však možné, že železnice medzitým ponúknu vlastné zľavy k svojej karte.

Štátny vlakový dopravca už teraz vydáva viacero kariet, ktoré pri nákupe lístkov používajú jeho cestujúci. Jednou z nich je preukaz na získanie bezplatného cestovného, ktorí používajú, žiaci, študenti a dôchodcovia, ak chcú cestovať zadarmo. Nová vláda sa navyše vo svojom programovom vyhlásení zaviazala odstraňovať formality spojené s bezplatným cestovaním. Platnosť týchto preukazov zostáva nezmenená. Platnosť študentských preukazov, ktoré umožňujú bezplatné cestovanie, je spravidla viazaná na trvanie štúdia, prípadne na trvanie školského roka. V prípade, ak študent nepoužíva študentskú ISIC kartu, ktorú vydáva a jej platnosť predlžuje škola, potrebuje na predĺženie platnosti predložiť školou potvrdenú žiadanku priamo ZSSK.

„Platnosť preukazu pre seniorov nad 62 rokov je neobmedzená, rovnako aj pre poberateľov starobného a predčasného starobného dôchodku do 62 rokov,“ uvádza Morháčová. Ak je cestujúci poberateľom invalidného, sirotského alebo vdovského dôchodku, preukaz platí najviac 12 mesiacov. V prípade, že si takí dôchodcovia chcú predĺžiť platnosť preukazu, musia doniesť do ZSSK potvrdenie o poberaní dôchodku zo Sociálnej poisťovne, ktoré nesmie byť staršie ako 30 dní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #ZSSK #zľava #zľavy pre dôchodcov