Rusko má arktický ropný terminál, otvára cestu k bohatým poliam

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu slávnostne otvoril ropný terminál na polostrove Jamal v Arktíde.

26.05.2016 08:11
debata (82)

Terminál, ktorý je napriek extrémnym klimatickým podmienkam prevádzkyschopný nepretržite po celý rok, podľa neho predstavuje dôležitú etapu v prieskume bohatých nálezísk v tomto regióne, napísala agentúra AFP.

Ruská spoločnosť Gazprom Nefť, odnož plynárenského gigantu Gazprom, zároveň pod dohľadom šéfa Kremľa začala nakladať ropu z nového poľa Novoportskovskoje na tanker.

„Zahajujeme dnes novú etapu v prieskume náleziská Novoportovskoje,“ uviedol podľa agentúry AFP Putin, ktorý slávnostné otvorenie sledoval prostredníctvom videokonferencie z Kremľa. „Tento projekt je jedným z najnákladnejších projektov ropného priemyslu v Rusku,“ uviedol tiež prezident. Na jeho uskutočnenie zamierilo v priebehu troch rokov podľa Putina 186 miliárd rubľov.

Ropné pole Novoportovskoje sa považuje za jedno z najbohatších ložísk ropy na polostrove Jamal. Odhadované zásoby ropných a plynných kondenzátov na tomto poli podľa spoločnosti Gazprom Nefť sú viac ako 250 miliónov ton. Zásoby zemného plynu podnik odhaduje na viac ako 320 miliárd metrov kubických, napísal Reuters.

Tento rok chce Gazprom Nefť vyťažiť na poli Novoportovskoje 2,5 milióna ton ropy. Podľa nemenovaných zdrojov agentúry Reuters však bude konečné množstvo menšie.

Ropa by odtiaľto mohla zamieriť do rafinérií na severozápade Európy. Alternatívou by mohli byť dodávky do Ázie, tie by sa ale kvôli vrstvám ľadu mohli realizovať len počas krátkych časových období.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn