USA bránia oceliarov vysokými clami, Číňania to považujú za iracionálne

Americké ministerstvo obchodu v noci na štvrtok oznámilo, že uvalí finálne antidumpingové a antidotačné clá na dovoz ocele odolnej voči korózii z Číny vo výške až 450 percent. Čína v reakcii na to obvinila USA, že bráni obchodu.

26.05.2016 08:21
debata (3)

Ministerstvo tiež zavádza antidumpingové clá vo výške tri až 92 percent pre výrobcov ocele odolnej voči korózii z Talianska, Indie, Južnej Kórey a Taiwanu. V roku 2015 dovoz produktov ocele odolnej voči korózii z piatich krajín, ktorých sa týka clo, predstavoval 1,87 miliardy USD. Z toho 500 miliónov USD pripadlo na Čínu.

Finálne clo voči čínskej oceli nahrádza predbežné clo vo výške 256 percent, ktoré vláda zaviedla v decembri 2015.

Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že je mimoriadne nespokojné a rozhodnutie USA označilo za iracionálne. Podľa neho poškodzuje spoluprácu medzi oboma krajinami. Peking obvinil USA, že diskriminujú výrobcov z Číny, pretože používajú nesprávne štandardy pre rozhodovanie o výrobných nákladoch a o tom, aké by ceny mali byť.

„Čína podnikne všetky potrebné kroky a bude usilovať o spravodlivé zaobchádzanie a ochránenie práv firiem,“ uviedlo čínske ministerstvo vo vyhlásení. Žiadne ďalšie podrobnosti však neoznámilo.

Spojené štáty minulý týždeň rozhodli o uvalení finálneho dovozného cla vo výške viac ako 500 percent na čínsku za studena valcovanú plochú oceľ. Tá sa používa na výrobu automobilových karosérií a spotrebičov.

Obchodné napätie medzi USA a Čínou v oceliarskom sektore sa v poslednej dobe stupňuje. Firmy z USA aj z Európy tvrdia, že Čína deformuje svetové ceny, pretože kvôli spomaľovaniu dopytu na domácom trhu sa snaží predať svoju nadprodukciu v zahraničí za dumpingové ceny. Čína ale také obvinenia odmieta a tvrdí, že čínske oceliarne sú efektívnejšie a majú oveľa nižšie náklady ako ich zahraniční konkurenti.

Peking sľúbil, že zníži v nasledujúcich piatich rokoch ročnú kapacitu výroby ocele o 100 až 150 miliónov ton. Minulý týždeň však vyhlásil, že bude pokračovať s plánom daňových zliav pre oceliarne, aby podporil reštrukturalizáciu sektora. Čína je najväčším producentom ocele na svete, viac ako polovica veľkých oceliarní tam ale bola vlani stratová.

Aj Európska únia spustila v máji po sťažnosti miestnych oceliarní vlastné vyšetrovanie dovozu čínskej ocele. Na príliv lacnej ocele z Číny sa sťažujú aj slovenskí oceliari.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #oceľ