Lenovo malo prvú stratu po šiestich rokoch

Čínska spoločnosť Lenovo Group, ktorá je najväčším výrobcom osobných počítačov na svete, vykázala prvú celoročnú stratu za šesť rokov.

26.05.2016 12:23
debata (1)

Spoločnosť vo štvrtok oznámila, že vo finančnom roku, ktorý sa skončil v marci, prerobila 128 miliónov dolárov. Vplyv na to mali náklady spojené s akvizíciami a reštrukturali­záciou, aj slabý dopyt po počítačoch a inteligentných telefónoch. V predchádzajúcom roku firma zarobila 829 miliónov dolárov.

Minuloročná strata bola o niečo vyššia, než očakávali analytici. Tí podľa agentúry Reuters odhadovali, že firma stratí približne 124 miliónov dolárov. Celoročné tržby klesli o tri percentá na 44,9 miliardy dolárov. Bez vplyvu kurzových výkyvov by však o tri percentá vzrástli.

Generálny riaditeľ podniku Jang Jüan-čching uviedol, že za poklesom tržieb bol okrem výkyvov menových kurzov tiež slabší dopyt po osobných počítačoch. Dodal, že firma pokračuje v zlepšovaní svojej divízie pre inteligentné telefóny.

Podľa analytikov však predaj smartfónov zaostáva za očakávaním. Výskumná spoločnosť TrendForce uviedla, že v období od januára do marca sa odbyt smartfónov Lenovo medziročne prepadol skoro o tretinu na 11,5 milióna prístrojov.

Spoločnosť Lenovo sa v poslednej dobe snaží znížiť svoju závislosť na trhu s osobnými počítačmi a rozširuje aktivity v oblasti inteligentných telefónov a počítačových serverov. Firma v uplynulých rokoch kúpila amerického výrobcu mobilných telefónov Motorola a divíziu lacných počítačových serverov americkej technologickej spoločnosti IBM.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenovo