Schäuble: Končí len päťstoeurovka, nevzdávame sa hotovosti

Plánovaný koniec vydávania bankoviek v nominálnej hodnote 500 eur neznamená, že sa Európska únia vydáva na cestu úplného zrušenia hotovostných peňazí. Zahraničným novinárom v Berlíne to vo štvrtok povedal minister financií Wolfgang Schäuble. Opatrenie podľa neho súvisí iba s bojom proti praniu špinavých peňazí.

26.05.2016 13:09
debata (7)

Európska centrálna banka (ECB) na začiatku mája oznámila, že v roku 2018 prestane vydávať päťstoeurové bankovky. Už vydané päťstoeurové bankovky ale bude možné ďalej používať a v budúcnosti ich bude možné kedykoľvek vymeniť.

V Nemecku rozhodnutie vyvolalo obavy z možného úplného opustenia hotovosti. Nemci sú totiž v porovnaní s ostatnými európskymi štátmi najviac nedôverčiví k bezhotovostným transakciám. Schäuble tieto obavy odmietol.

„V kontinentálnej Európe je úplne nepredstaviteľné, že by sme sa hotovostných peňazí vzdali,“ povedal. „Nesmieme sa ale vzdať snahy o boj s organizovaným zločinom, ktorý bankovky vysokých hodnôt zneužíva na pranie špinavých peňazí alebo k daňovým únikom. Sama ECB uviedla, že to je hlavný dôvod, prečo päťstoeurové bankovky prestane vydávať,“ dodal minister.

Pripomenul tiež, že päťstoeurové bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Napríklad v Spojených štátoch je platidlom s najvyššou nominálnou hodnotou v obehu stodolárová bankovka. Schäuble tiež podotkol, že väčšina Nemcov sa nikdy s päťstoeurovou bankovkou nestretla a veľa ľudí pred začiatkom súčasnej debaty ani nevedelo, že taká bankovka vôbec existuje.

Podľa údajov ECB sa vo forme päťstoeurovej bankovky nachádzalo takmer 30 percent celkovej hotovosti, ktorú vlani nahromadili ľudia v eurozóne. Celková hodnota peňazí v hotovosti vlani stúpla na viac ako bilión eur.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Wolfgang Schäuble