Brusel žiada Slovensko, aby zmenilo zákon o nadobúdaní pôdy

Európska komisia požiadala Slovensko, Bulharsko, Litvu, Lotyšsko a Maďarsko, aby zmenili právne predpisy, ktoré sa týkajú nadobúdania poľnohospodárskej pôdy.

26.05.2016 16:49
debata (144)

Slovensko a ďalšie štyri krajiny EÚ by podľa komisie mali zmeniť právne predpisy z dôvodu, že porušujú voľný pohyb kapitálu a slobodu usadiť sa. Informoval o tom vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Pokiaľ krajiny do dvoch mesiacov nezosúladia svoje vnútroštátne právne predpisy s právnymi predpismi EÚ, komisia môže postúpiť prípady krajín Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu. „Niektoré obmedzenia môžu sledovať opodstatnené ciele, keďže sa zameriavajú na boj proti špekulatívnym nákupom, alebo slúžia na účely plánovania a ciele politiky rozvoja vidieka; musia však byť proporcionálne a voči ostatným občanom EÚ nemôžu byť diskriminačné,“ uviedol Králik.

Zmluva o pristúpení z roku 2003 poskytla novým členským krajinám prechodné obdobie, počas ktorého mali svoje vnútroštátne predpisy týkajúce sa nadobúdania poľnohospodárskej pôdy zosúladiť s právnymi predpismi únie. Krajiny tak v roku 2014 urobili. Avšak podľa komisie nové predpisy obsahujú ustanovenia, ktoré spôsobujú obmedzenia voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa potenciálne odrádzajúce od cezhraničného investovania.

Súčasná výzva je druhou fázou konania o porušení právnych predpisov. Na jar minulého roka komisia zaslala krajinám formálnu výzvu na zosúladenie právnych predpisov. Odpovede krajín obavy komisie nezmiernili. V Bulharsku a na Slovensku hlavnou obavou je, že nákupcovia musia byť osoby s dlhodobým pobytom v krajine, čo diskriminuje ostatných štátnych príslušníkov členských štátov EÚ.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda