Prepad cien v priemysle pokračoval aj v apríli

Medziročný pokles cien v slovenskom priemysle pokračoval aj v apríli. Podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž ceny priemyselných výrobcov v úhrne v apríli klesli o 5,1 %. Spolu za prvé štyri mesiace tohto roka priemyselné ceny medziročne poklesli o 4,5 %.

27.05.2016 11:00
debata (1)

V porovnaní s aprílom minulého roka klesli ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh o 5,6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,6 %, ťažby a dobývania o 4,8 %, priemyselnej výroby o 4,6 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,3 %.

V rámci priemyselnej výroby sa znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 27,6 %. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko ako celku sa v apríli oproti marcu nezmenili.

Ceny priemyselných výrobcov pre export boli medziročne nižšie o 4,7 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 18,7 %, ťažby a dobývania o 4,6 % a priemyselnej výroby o 4,3 %. Zvýšili sa ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 7,4 %. V rámci priemyselnej výroby sa znížili najmä ceny výroby koksu a rafinovaných ropných produktov o 29,2 %. Ceny priemyselných výrobcov exportu v apríli oproti marcu vzrástli o 0,2 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel