Matečná odvolala šéfa centra NPPC za nezvládnutý geoportál

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná zistila zlyhania pri príprave systému geopriestorového formulára žiadostí na poskytovanie prostriedkov z fondov EÚ.

27.05.2016 11:57
debata (11)

Pre tieto zlyhania pri obstarávaní geografického mapového systému Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra (NPPC) môžu slovenskí poľnohospodári prísť tento rok o 400 mil. eur na priamych platbách od Poľnohospodárskej platobnej agentúry (APA). Ako ďalej v piatok informovala ministerka, s okamžitou platnosťou odvoláva generálneho riaditeľa NPPC Štefana Mihinu.

Slovensko môže celkovo prísť o 1,4 mld. eur z eurofondov pre poľnohospodárov a rozvoj vidieka. Geografický mapový systém je prvok kontroly, bez ktorého poľnohospodári nedostanú priame dotácie. Podľa Matečnej je neexistencia tohto systému zlyhaním predchádzajúceho vedenia. "Situácia je veľmi vážna a samotné ohrozenie priamych platieb vo výške 400 mil. eur je dostatočný dôvod na to, aby sa tým ministerstvo začalo zaoberať a vytvorilo krízový štáb, aby tieto platby prebehli,“ uviedla. Expertná krízová skupina zriadená ministerkou bude dohliadať na minimalizáciu škôd.

"Je neprípustné, aby niekto takto ohrozoval desiatky tisíc slovenských poľnohospodárov, a tým celé Slovensko. Urobíme všetko preto, aby naši poľnohospodári o tieto prostriedky neprišli,“ pokračovala ministerka. Matečná tiež preverí postupy ministerstva a NPPC a vyvodí z nich dôsledky. „Ministerstvo pôdohospodárstva má za to, že aj manažéri podriadených podnikov musia niesť svoju zodpovednosť,“ konštatovala.

Slovensko je posledná krajina EÚ, ktorá nemá systém pre žiadateľov o priame platby. Európska legislatíva však žiada, aby ho Slovensko malo funkčný od tohto roku. „Slovensko nemá ani len softvér a systém na to, aby títo žiadatelia to mohli urobiť,“ vysvetlila šéfka agrorezortu. Minulé vedenie rezortu zadalo vývoj tohto systému tesne pred voľbami Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru, ktoré využilo systém priameho zadania. „Prioritne za to bude musieť niesť zodpovednosť človek, ktorý obstarávanie takýmto spôsobom urobil,“ povedala Matečná.

Požiadavka na zabezpečenie systému zo strany EÚ bola podľa Matečnej minulému vedeniu známa od roku 2014. Pokiaľ systém nebude funkčný do konca tohto roku, Poľnohospodárska platobná agentúra môže prísť o akreditáciu, čo bude znamenať zastavenie všetkých platieb. Podľa ministerky sa musí príprava systému stihnúť. „Termín je šibeničný,“ upozornila. „Dajú sa urobiť kroky, aby sme to stihli. Nemôžeme dopustiť, aby poľnohospodári nedostali peniaze,“ dodala. Ministerka nepredpokladá, že Slovensko bude musieť dať do systému ešte viac peňazí.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Gabriela Matečná