Nemecko pripúšťa postupné zrušenie sankcií voči Rusku

Nemecko podporí postupné zrušenie sankcií Európskej únie voči Rusku, ak nastane pokrok v realizácii Minskej mierovej dohody o ukončení konfliktu na východnej Ukrajine.

27.05.2016 16:38
debata (23)

Povedal to v piatok hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Martin Schäfer. „Sankcie nie sú cieľom samým osebe. Prístup všetko alebo nič nás neprivádza bližšie k nášmu cieľu,“ povedal Schäfer počas pravidelnej tlačovej konferencie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová však vo štvrtok na schôdzke organizácie G7 v Japonsku povedala, že o zrušení sankcií voči Rusku je predčasné hovoriť. Predseda ruskej vlády Dmitrij Medvedev pritom v piatok uviedol, že ministrom prikázal načrtnúť návrhy o predĺžení zákazu dovozu potravín zo západných krajín až do konca roka 2017.

Európska únia prijala sankcie proti Rusku na jeden rok v júli 2014 v odpovedi na kroky Moskvy na Ukrajine. Únia potom ekonomické sankcie v roku 2015 dvakrát predĺžila. Podľa diplomatov Taliansko, Grécko, Cyprus, Maďarsko a Bulharsko patria k členom EÚ, ktorí pochybujú, že by sa sankcie voči Moskve mali predĺžiť. Za pokračovanie sankcií sú Veľká Británia, Švédsko, Poľsko a Pobaltské štáty.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie