Slovenská ekonomika je energeticky úspornejšia než u susedov z V4

Slovensko patrí medzi energeticky najmenej náročné ekonomiky regiónu strednej a východnej Európy.

27.05.2016 18:15
debata (2)

Menej energií vzhľadom na veľkosť ekonomiky spotrebuje v regióne iba Slovinsko a porovnateľné množstvo Litva. V rámci Visegrádskej štvorky spotrebujú všetky ostatné krajiny viac energií na vyprodukovanie jednotky hrubého domáceho produktu (HDP) ako Slovensko. V Maďarsku je to o 7,5 % viac, v Českej republike o 12 % viac a v Poľsku o 13 % viac. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank, ktorá sa venuje energetickej náročnosti európskych ekonomík.

Všeobecne však platí, že energeticky efektívnejšie sú vyspelé ekonomiky západnej Európy s vyšším podielom energeticky menej náročnej "znalostnej ekonomiky“ a prístupom k najmodernejším technológiám znižujúcim spotrebu energií. Napríklad v porovnaní s Francúzskom Slovensko spotrebuje na vytvorenie jednotky HDP raz toľko energií, v porovnaní s Nemeckom o 86 % viac a v porovnaní so susedným Rakúskom o 64 % viac. A to stále nie sú energeticky najefektívnejšie krajiny v západnej Európe. V prepočte na veľkosť ekonomík totiž najmenej energií spotrebujú Nórsko, Dánsko, Írsko a Veľká Británia.

Smerom na východ Európy energetická náročnosť ekonomík postupne narastá. Najviac energeticky náročné hospodárstva podľa analýzy UniCredit Bank nájdeme predovšetkým na Balkáne. Avšak negatívnym lídrom v tomto smere je Ukrajina, teda ekonomiky historicky vybudovaná na lacných, neraz dotovaných, a dostupných zdrojoch energetických surovín.

Čo sa týka samotného Slovenska, údaje o spotrebe energií potvrdzujú známy fakt, že sme priemyselnou krajinou. Najväčším konzumentom energií v slovenskej ekonomike je totiž jednoznačne priemysel so 44-percentným podielom. „Je to zároveň najvyšší podiel priemyslu na spotrebe energií naprieč krajinami Európy, podobný podiel priemyslu dosahuje z krajín Európskej únie už len Fínsko,“ píše sa v materiáli UniCredit Bank. V susednej Českej republike, ale aj v Rakúsku a Nemecku sa priemysel na spotrebe energií podieľa približne jednou tretinou. V rámci priemeru Európskej únie je to jedna štvrtina.

Slovenský priemysel pritom vykazuje v medzinárodnom porovnaní predovšetkým nadpriemernú spotrebu zemného plynu. „Naopak, podľa údajov Eurostatu sa zdá, že slovenské domácnosti sú relatívne energeticky úsporné. Podiel domácností na spotrebe energií je podpriemerný,“ konštatuje sa v analýze UniCredit Bank s tým, že podiel domácností na spotrebe energií na Slovensku dosahuje 19 % oproti 25-percentnému priemeru Európskej únie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #V4