Vodiči v USA najazdili rekordný počet míľ, pomáha lacný benzín

Vodiči v Spojených štátoch v prvom štvrťroku rekordne jazdili. Celkovo najazdili 746 miliárd míľ, čo bolo o 4,2 percenta viac ako v rovnakom období vlani. Vyplýva to zo správy amerického ministerstva dopravy. Podľa analytikov k tomu prispieva lacný benzín.

28.05.2016 08:21
debata (1)

Rekordný bol počet najazdených míľ aj v samotnom marci, kedy stúpol o päť percent na 273,4 miliardy míľ.

Za celý minulý rok Američania „nabehali“ 3,15 bilióna mil. Oproti roku 2014 to bol nárast o 3,5 percenta.

V pondelok sa v USA oslavuje Deň obetí vojny. V tento deň začína v USA hlavná letná vodičská sezóna. Americký cestovný klub AAA očakáva, že tento víkend vyrazí autom do dovolenkových destinácií 34 miliónov Američanov. Ak sa odhady potvrdia, bude to druhý najvyšší počet v histórii a o 2,1 percenta viac ako vlani.

Napriek rekordným jazdám sa spotreba benzínu v USA znižuje. Môžu za to lepšie normy spotreby paliva. Vlani predstavovala celková spotreba 140,43 miliardy galónov (531,6 miliardy litrov) benzínu, teda v priemere 384,74 miliónov galónov denne. To bolo zhruba o 1,5 percenta menej ako v roku 2007, keď spotreba predstavovala rekordných 390 miliónov galónov denne. V tomto roku však Američania najazdili len 3,03 bilióna míľ, teda o zhruba 115 miliárd míľ menej ako vlani.

Viac najazdených míľ však znamená aj viac úmrtí na cestách. Národná bezpečnostná rada vo februári zverejnila predbežné odhady, podľa ktorých počet mŕtvych na cestách vlani vzrástol o osem percent, čo bol najvyšší medziročný percentuálny nárast za 50 rokov, napísala agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #USA