Babišovmu Agrofertu sa darí, zisk zvýšil o 40 %

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert českého ministra financií Andreja Babiša (ANO) vlani vzrástol o 40 percent zo 6,1 miliardy českých korún v roku 2014 na 8,6 miliardy korún. Konsolidované tržby koncernu za predaj tovaru, výrobkov a služieb stagnovali na úrovni 167,1 miliardy korún.

28.05.2016 08:33
debata (7)

Spoločnosť to v piatok oznámila v tlačovej správe. V číslach sú zahrnuté výsledky 218 firiem koncernu, 38 spoločností nebolo zaradených z dôvodu nevýznamnosti.

„Hlavným dôvodom tohto nárastu je zlepšenie hospodárenia spoločností chemického segmentu,“ uviedol hovorca spoločnosti Karel Hanzelka. Významnou mierou sa na hospodárskom výsledku podieľali zahraničné chemické podniky koncernu. Nemecký SKW Piesteritz a slovenské Duslo vykázali hospodársky výsledok 4,114 miliardy Kč pred zdanením, čo predstavuje na celkovom hospodárskom výsledku celého koncernu podiel vo výške takmer 38 percent.

„Môžu na to byť hrdí nielen všetci zamestnanci Agrofertu, ale aj všetci daňovníci, ktorí na to prispeli,“ povedal v reakcii predseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podľa neho ide o najväčší konflikt záujmov v Európe, pretože poslanci hnutia ANO vlani napriek svojím predchádzajúcim vyhláseniam nehlasovali za ukončenie daňového zvýhodnenia biopalív. Podľa Kalouska to malo priniesť Agrofertu päť miliárd korún, čo však Babiš dôrazne poprel.

Výrazný vplyv na medziročné porovnanie mala tiež nemecká pekárenská skupina Lieken AG, kde boli v roku 2014 tvorené značné rezervy na reštrukturalizáciu. Podniky ostatných segmentov skupiny zaznamenali mierne zlepšenie hospodárenia, uviedol koncern. Bankové úvery koncernu klesli na 24 miliárd Kč.

Agrofert vlani pokračoval v akvizíciách spoločností zaoberajúcich sa poľnohospodárskou prvovýrobou ako napríklad Agrofin Svitavy alebo Zemědělské obchodní družstvo Zálabí.

Andrej Babiš, ktorý je v Česku vicepremiérom a ministrom financií, je jediným majiteľom Agofertu. Skupina Agrofert je najväčšou v českom poľnohospodárstve a potravinárstve, dvojkou v chemickom priemysle a významným subjektom aj v lesníctve a médiách. Agrofert v súčasnosti zamestnáva vyše 34 000 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Agrofert