Česká národná banka za Rusnoka bude menej euroskeptická

Česká národná banka (ČNB) bude pod vedením Jiřího Rusnok menej euroskeptická, ale zachová si kritický pohľad na fungovanie menovej únie a eurozóny.

29.05.2016 14:01
debata

Rusnok, ktorého v stredu vymenoval prezident Miloš Zeman guvernérom ČNB, to v nedeľu povedal v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce. Rusnok vo funkcii od júla nahradí súčasného člena bankovej rady Miroslava Singera, ktorému sa končí druhý šesťročný mandát a nemôže byť znovu menovaný. Členom bankovej rady ČNB je Rusnok už od roku 2014.

Novo obsadená rada, do ktorej aj na základe Rusnokovej podpory vymenoval Zeman Vojtecha Bendu a Tomáša Nidetzkého, sa podľa Rusnok nemôže v zásadných štrukturálnych veciach odlíšiť od tej predchádzajúcej. „Máme rovnaký zákon a rovnaké pravidlá,“ povedal. Iní ľudia ale môžu akcentovať iné veci, pripustil.

"Myslím si, že zmena bude určite v tom, že sa aspoň navonok nebudeme prezentovať ako ideové centrum odmietania hlbšej integrácie vrátane účasti v menovej únii. Naša posunutie bude väčšinovo menej euroskeptické, hoci kritický pohľad na súčasné fungovanie menovej únie a eurozóny si určite zachováme, "uviedol Rusnok. Takýto pohľad je totiž reálny a vychádza z faktov, dodal.

Budúci guvernér tiež odmietol, že by jeho podiel na výbere ďalších členov rady mohol nejako obmedziť rôznorodosť názorov medzi jej členmi. „Sú to skutočne príliš citlivé pohľady. Ja som si, samozrejme, nič nenadiktoval,“ povedal. Kandidátov prezident vymenoval podľa odbornosti, vzdelanie a prax. Členovia bankovej rady podľa Rusnoka vystupujú sami za seba a svoj mandát nesú individuálne.

Banková rada ČNB určuje menovú politiku krajiny a rozhoduje o zásadných menových opatreniach. ČNB je popri utváraní menovej politiky zodpovedná za dozor nad celým finančným trhom, vrátane bánk, poisťovní a kapitálového trhu. Banková rada je sedemčlenná. Členovia bankovej rady nesmú zastávať funkciu viac ako dvakrát.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ČNB #koruna #Jiří Rusnok