Ľudia kľučkujú medzi bankovými poplatkami

Ľudia sa čoraz častejšie musia snažiť vyhnúť sa bankovým poplatkom. Banky dvíhajú poplatky za manipuláciu s hotovosťou, za vedenie účtu či za poskytnutie úveru. Kto nechce platiť, musí mať na účte dostatočný obrat či nasporených dosť peňazí. Alebo má nízky príjem a zvolí si štátom nariadený účet. Banky však aj tak dosiahnu svoje. Ľudia čoraz viac platia kartou. Ani si neuvedomujú, že pri tomto pohodlí opäť podporujú banky, keďže obchody im odvádzajú poplatky z transakcie či terminálov. Adekvátne k tomu obchody nastavujú ceny produktov pre konečného spotrebiteľa.

30.05.2016 08:00
banka, poplatky, Foto:
Pri nízkych úrokoch sa banky snažia vytvárať zisky vyššími sadzbami za bežné platové operácie.
debata (37)

Banky neťahajú za kratší koniec a do poplatkov pretavujú aj dane, ktoré im štát zvyšuje. Finančné domy majú totiž právo bez akýchkoľvek sankcií zdvihnúť poplatky za svoje služby. V praxi na to stačí jednoduché zverejnenie cenníka na internete a vyšší účet si mnoho klientov všimne až po využití drahšej finančnej služby. Určitou obranou proti takýmto praktikám môžu byť štátom regulované účty. Tie na rozdiel od minulosti využívajú podľa odhadov už tisícky ľudí. Finančné domy pre istotu už neinformujú o presných číslach nových klientov so štátnymi účtami. Ak totiž ľudia vo veľkom začnú využívať štátom regulované účty, domácim bankám hrozí zníženie ziskov o 80 miliónov eur.

„Minule som si omylom vybral peniaze kreditnou kartou. Moja banka si za to okamžite inkasovala 3 eurá. Keď som sa išiel spýtať priamo do pobočky, prečo je to tak veľa, odpoveď znela, že kreditné karty neslúžia na výber hotovosti, ale na bezhotovostnú platbu,“ povedal Erik Čobrda z Bratislavy. Ten pritom v porovnaní so svojím kamarátom dopadol ešte relatívne dobre. „Jeho banka si začala účtovať poplatok vo výške 2 percent zo sumy zaplatenej debetnou kartou v zahraničí. Dovolenka končiaca zaplatením 800-eurového účtu za hotel sa tak razom predražila o 16 eur. To už nie je najmenšia suma za to, že sa chce človek dostať k vlastným peniazom,“ dodal Čobrda.

Bez reklamy účty zadarmo neprerazia

Pred nečakaným zvyšovaním poplatkov sú na Slovensku chránené štátom regulované účty. „Na rozdiel od minulosti štátom regulované účty ponúkajú zaujímavé služby a ako jediné dokážu klientov bánk so stopercentnou istotou ochrániť pred zvyšovania poplatkov. Napriek tomu je o ne nízky záujem a podľa mojich informácií si ich v jednotlivých bankách otvorili desiatky až stovky klientov, čo je neúspech, keďže reálne očakávania boli až v 10-tisícoch klientov,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Slovenská banková asociácia odhadovala, že masívny záujem ľudí o bankové účty zníži ročné zisky bánk o 80 miliónov eur. „Dôvody neúspechu sú napríklad v tom, že finančné domy takéto účty nechcú a reklamu v médiách kombinovanú s aktívnym predajom priamo v pobočkách robia hlavne svojim vlastným bankovým účtom,“ pokračoval Ovčarik.

Aj redaktor denníka Pravda sa priamo v pobočkách bánk k bezplatným účtom dostal až po tom, čo pracovníkom podrobne vysvetlil, o aký produkt má záujem. „Veľa ľudí netuší ani o takých veciach, že na lacnejší štátom regulovaný účet sa dá prejsť aj v rámci jednej banky a finančný dom nemôže za to svojich klientov sankcionovať zvýšením úroku na hypotéke,“ pokračoval Ovčarik. Veľa bánk totiž nízke úroky pri pôžičkách na bývanie podmieňuje otvorením presne určeného bankového účtu.

Finančné domy musia štátom regulované účty poskytovať od 1. februára 2016. Na účet zadarmo majú nárok ľudia s maximálnym čistým mesačným príjmom vo výške 400 eur. Podľa takto stanovených pravidiel má naň nárok väčšina dôchodcov, nezamestnaných a ľudí žijúcich zo sociálnych dávok. Celkovo sa v tejto skupine nachádza viac ako milión Slovákov. Lepšie zarábajúci zamestnanci s príjmom nad 400 eur za mesiac majú nárok na účet za 3 eura. Na rozdiel od minulosti štátom regulované účty obsahujú všetky základné finančné služby ako zriadenie, vedenie a zrušenie platobného účtu v mene euro. Klienti majú nárok na medzinárodnú platobnú kartu umožňujúcu bezproblémové platenie účtov v zahraničí, neobmedzený počet vkladov a podľa zákona majú nárok aj na bezplatný prístup do internetového bankovníctva.

Z pohľadu klienta je navyše zmena jedného účtu za druhý len otázkou jedného podpisu. Pre sprísnenie legislatívy totiž musia banky preklápať účty aj spolu so všetkými inkasami, trvalými príkazmi a históriou. „Dostať sa k lacnejšiemu účtu je tak dnes naozaj jednoduchšie. Ľudí najskôr od tohto kroku odrádza aj psychologický blok spočívajúci v hrozbe možných komplikácií, ak by sa finančným domom nepodarilo bezproblémové prenesenie účtu. Takisto úspora z prenesenia účtu je na rozdiel od hypoték relatívne malá vo výške pár eur,“ uviedol Ovčarik.

Obrana pred zdražovaním bankových poplatkov

  • Ľudia s čistým príjmom v maximálnej výške 400 eur za mesiac majú v každej domácej banke nárok na účet za 0 eur
  • Všetkým ostatným lepšie zarábajúcim zamestnancom musia banky otvoriť účet za 3 eura
  • Štátom regulované účty sú označované ako základný bankový produkt
  • V prípade využitia štátom regulovaného účtu nesmú mať klienti otvorené žiadne iné bankové účty
  • Ľudia s už otvorenými bankovými účtami môžu na lacnejšie účty prechádzať aj v rámci jednej banky
  • Finančné domy im za to nemôžu účtovať žiadne sankcie ani zvyšovať úroky na hypotékach
  • Na prenos bankového účtu stačí jeden podpis klienta. Finančný dom následne musí účet preniesť so všetkými existujúcimi inkasami, trvalými príkazmi aj platobnou históriou

Zdroj: Nariadenie Ministerstva financií SR

Banky taja počty ľudí s účtom zadarmo

Finančné domy po prvý raz v histórií nezverejňujú presné čísla klientov používajúcich štátom regulované účty. Jednou z mála výnimiek je VÚB banka, ktorá otvorene informovala o približne tisíc klientoch s účtom za nula eur. Aktuálne aj tento finančný dom zvolil stratégiu neinformovania o presných číslach a otázku o počte klientov s účtom za nula eur odbil odpoveďou. „Nie veľa. Opäť sa potvrdilo, že ľudia, ktorí účet aktívne využívajú, nemajú záujem meniť ho, okrem iného aj preto, že banky ich za aktivitu tiež odmeňujú,“ povedala Alena Walterová, hovorkyňa VÚB banky. Podobne bez uvedenia presných čísel odpovedali aj ďalšie finančné domy. „ČSOB zatiaľ založila iba niekoľko desiatok takýchto účtov. Zo strany klientov nezaznamenávame zvýšený záujem o bankový účet za 0 eur,“ uviedol Juraj Štefanovič, PR špecialista ČSOB banky.

Presné čísla zverejnili len banky ponúkajúce už predtým pre väčšinu svojich klientov bezplatné bankové účty. Banka otvorila do 20 balíkov za 1,50 eura, ktoré majú v iných bankách za tri eurá a približne okolo 60 balíkov za nula eur,“ priblížila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank. Klienti tohto finančného domu majú najväčší záujem o Ukonto, ktoré je bezplatné, ak si klient na svoj účet každý mesiac vloží aspoň 400 eur a poskytuje bezplatné výbery zo všetkých bankomatov doma aj v zahraničí. Otvorene o 45 zriadených účtov za 0 eur informovala aj Poštová banka.

Aj záujem stoviek až tisícov ľudí je relatívny úspech v porovnaní s predchádzajúcimi reguláciami bezplatných bankových účtov. Po prvý raz sa štát pokúsil regulovať ceny bankových účtov v roku 2010. Ministerstvo financií vtedy vedené Jánom Počiatkom (Smer) nariadilo bankám otvoriť účty s presne stanovenými službami. Keďže prvé štátom regulované účty obsahovali na chlp rovnaké služby, porovnanie výhodnosti na základe ceny bolo veľmi jednoduché. Lenže až na jednu jedinú výnimku v podobe dnes už neexistujúcej Dexia banky ponúkli finančné domy štátom regulované účty za výrazne vyššie poplatky ako ich vlastné produkty. Výsledkom bolo, že takto nastavené účty si otvorili len štyria ľudia. Ďalšia regulácia v podobe zavedenia účtu za jedno euro stroskotala na zle nastavených finančných službách. Eurový účet ľudí nezaujal pre nízky počet platobných transakcií a umožňoval len jednu hotovostnú operáciu.

Nastaviť zaujímavé štátom regulované účty sa vládam pod vedením Roberta Fica podarilo až na tretíkrát. Ministerstvo financií pod vedením Smeru zavedením účtov zadarmo reagovalo na upozornenie Európskej komisie, ktorá zistila, že pre nízke príjmy si účet v banke nemôže dovoliť až 200-tisíc Slovákov. „Ľudia bez bankového účtu sú dnes v podstate odsúdení na život v chudobe. Zamestnávateľ im totiž ani v prípade vykonávania jednoduchých sezónnych prác nemá kam poslať peniaze. Preto zavedenie bezplatných účtov považujem za správny krok,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Bez účtu v banke je dnes komplikované aj platenie pravidelných mesačných účtov či vlastnenie mobilného telefónu.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky