Analytici sú presvedčení o škodlivosti brexitu

Takmer 9 z 10 analytikov pracujúcich v londýnskom finančnom dištrikte City je presvedčených, že odchod Veľkej Británie z EÚ poškodí ekonomiku.

30.05.2016 08:43
debata (2)

Prieskum spoločnosti Ipsos-MORI ukázal, že 88 % účastníkov prieskumu si myslí, že odchod krajiny z EÚ a zo spoločného európskeho trhu by poškodil vyhliadky rastu britskej ekonomiky. Až 82 % opýtaných očakáva, že takzvaný Brexit bude pravdepodobne mať negatívny dopad na príjmy domácností. Prieskumu sa zúčastnilo viac ako 600 analytikov.

Aj zástancovia aj odporcovia odchodu Veľkej Británie z EÚ si za jednu z kľúčových oblastí vybrali ekonomiku. Priaznivci Brexitu tvrdia, že Veľká Británia bude schopná vyrokovať vlastné dohody bez toho, aby si pýtala dovolenie 27 krajín. Zároveň avizujú zmiernenie byrokracie. Matthew Elliott, šéf kampane Vote Leave, na adresu analytikov poznamenal, že používajú rovnaké prázdne argumenty ako zaznievali v kampani za prijatie eura v krajine. "Existoval jasný konsenzus o tom, že pred 15 rokmi sa Veľká Británia mala vzdať libry… Mýlili sa vtedy, mýlia sa teraz,“ povedal.

Kampaň za zotrvanie však upozorňuje, že ekonomika by utrpela, ak opustí krajina EÚ, škody by zaznamenala libra a aj mzdy a oblasť pracovných miest.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit