Francúzsko i Rakúsko rástli rýchlejšie, než očakávali

Francúzska ekonomika v prvom kvartáli posilnila výraznejšie, ako sa očakávalo. V období januára až marca hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska medzikvartálne vzrástol o 0,6 %, pričom v predchádzajúcom štvrťroku posilnil o 0,4 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad krajiny INSEE.

30.05.2016 11:53
debata

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpovedali, že druhá najväčšia európska ekonomika sa v prvom kvartáli zväčší o 0,5 %, teda v zhode so skôr zverejneným predbežným odhadom štatistického úradu. Motorom rastu francúzskeho HDP boli podľa úradu INSEE spotrebiteľské výdavky a investície. Spotrebiteľské výdavky totiž v prvom štvrťroku posilnili o 1 % a investície v rovnakom období vzrástli o 1,6 %.

Začiatkom mesiaca centrálna banka krajiny zverejnila prognózu pre druhý kvartál, teda obdobie apríla až júna. Banka očakáva, že ekonomika sa v tomto období v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zväčší o 0,3 %. Za celý aktuálny rok by mal francúzsky HDP podľa odhadu Európskej komisie posilniť o 1,3 %.

Rakúsko rástlo medziročne o 1,6 %

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska sa v prvom kvartáli medzikvartálne zvýšil o 0,5 %. V pondelok o tom informoval inštitút WIFO. Predchádzajúce predbežné údaje počítali s nárastom o 0,4 %. V predchádzajúcom štvrťroku si ekonomika krajiny pripísala 0,3 %. V medziročnom porovnaní sa rakúska ekonomika zväčšila v sledovanom období reálne o 1,6 %.

WIFO je jedným z hlavných prieskumných inštitútov v Rakúsku. Inštitút zostavuje oficiálne ekonomické štatistiky pre štát. Z jeho stanoviska vyplýva, že pozitívne efekty daňovej reformy podporili súkromnú spotrebu. Prispeli aj vyššie investície spoločností a stavebníctvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rakúsko #HDP