Francúzski železničiari spúšťajú neobmedzený štrajk

Vo Francúzsku sa v utorok večer začína časovo neobmedzený štrajk pracovníkov štátnych dráh SNCF na protest proti zmene Zákonníka práce a pracovnej dobe železničiarov.

31.05.2016 08:17
koľajnice, železnica, trať Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Odbory chcú hlavne ovplyvniť vyjednávanie o pracovnom čase, ktoré má vyvrcholiť 6. júna. To bude krátko pred začatím európskeho futbalového šampionátu vo Francúzsku 10. júna; SNCF je oficiálnym dopravcom tejto akcie.

„Nebudeme ľuďom brániť, aby sa išli pozrieť na futbalové zápasy, ale je potrebné, aby vláda tiež chcela diskutovať. Všetko je v rukách vlády,“ vyhlásil podľa portálu spravodajskej rozhlasovej stanice RTL šéf mocného odborového zväzu CGT Philippe Martinez.

Predseda vládnej Socialistickej strany Jean-Christophe Cambadélis je presvedčený, že v čase šampionátu železničiari štrajkovať nebudú. „Ani sekundu nemôžem uveriť tomu, že by (železničiari) z Francúzska urobili rukojemníka,“ povedal podľa agentúry AFP Cambadélis.

Štrajk sa bude každý deň večer automaticky predlžovať o ďalších 24 hodín, ak odborári neodhlasujú koniec protestu.

Pred začatím futbalového šampionátu narušujú dopravu a ďalšie služby vo Francúzsku aj protesty študentov a zamestnancov iných sektorov. Vo štvrtok by podľa CGT mali proti zmene Zákonníka práce a ďalším zdrojom nespokojnosti začať štrajkovať aj zamestnanci mestskej hromadnej dopravy v Paríži.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Francúzsko #štrajk