Volkswagen napriek škandálu s emisiami zvýšil prevádzkový zisk

Nemecká automobilová skupina Volkswagen v prvom štvrťroku napriek škandálu s meraním emisií zvýšila prevádzkový zisk o 3,4 percenta na 3,44 miliardy eur. Uviedol to v utorok koncern na svojom webe. Nečakane lepší prevádzkový výsledok vysvetlil jednorazovými položkami v súvislosti s riešením škandálu.

31.05.2016 10:11
debata (1)

Analytici v ankete agentúry Reuters v priemere očakávali, že prevádzkový zisk za prvé tri mesiace roka klesne, a to o viac ako 17 percent na 2,75 miliardy eur. Výsledok ale prekonal aj najvyšší odhad analytikov. Prevádzkový zisk očistený o mimoriadne položky dosiahol 3,1 miliardy eur, a rovnako tak prekonal odhady.

Čistý zisk koncernu sa ale znížil o viac ako 19 percent na 2,37 miliardy eur. Celkové tržby koncernu za prvé tri mesiace roka klesli o 3,4 percenta na 50,9 miliardy eur. Spôsobil to nielen pokles predaja áut, ale aj nepriaznivý vplyv výmenných kurzov.

Prevádzkový zisk mladoboleslavskej automobilky Škoda Auto, ktorá patrí do skupiny, vzrástol v prvom štvrťroku medziročne o zhruba 30 percent na 315 miliónov eur.

Najväčšia európska automobilka sa potýka s následkami rozsiahleho škandálu s manipuláciou testov emisií. Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) vlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen potom priznal, že softvér inštaloval po celom svete do zhruba 11 miliónov naftových áut.

Automobilka pre náklady na škandál vykázala za minulý rok najvyššiu celoročnú stratu v histórii podniku. V prvých troch mesiacoch roka sa jej podarilo vrátiť sa do čela automobilového trhu, keď predbehla v predaji japonského konkurenta, spoločnosť Toyota Motor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie