Argentína leží na bridlicovom plyne, Exxon plánuje obrovské investície

Americká ropná spoločnosť Exxon Mobil by v nasledujúcich dvadsiatich až tridsiatich rokoch mohla investovať do rozvoja potenciálne obrovských zdrojov ropy a zemného plynu v bridlicových formáciách v Argentíne viac ako desať miliárd dolárov. Po štvrtkovej schôdzke s argentínskym prezidentom Mauríciom Macrim to povedal šéf amerického podniku Rex Tillerson.

04.06.2016 08:32
debata (99)

Investície sa týkajú rozvoja geologickej formácie Vaca Muerta na západe krajiny, kde už beží pilotný projekt v spolupráci firmy XTO Energy, čo je dcérska spoločnosť Exxonu, a argentínskej spoločnosti Gas y Petróleo del Neuquén. Exxon už do projektu vložil 200 miliónov USD a „celý projekt by si mohol od firmy vyžiadať investície v rozsahu viac ako desať miliárd“, citovala Tillerson prezidentská kancelária.

Projekt má za cieľ preskúmať a využiť oblasť s rozlohou asi 30 000 štvorcových kilometrov v provincii Neuquén. Podľa rôznych odhadov by sa tam mohli skrývať najväčšie svetové zásoby bridlicovej ropy a plynu, uviedla agentúra Reuters.

Provincia vlani odhadla, že celkové investície Exxonu do projektu by mohli dosiahnuť 13,8 miliardy USD. Vláda predpokladá, že celkovo bude potrebné do rozvoja formácie Vaca Muerta vložiť 200 miliárd dolárov. Argentína trpí kvôli zanedbaniu investícií do vlastných bohatých zdrojov dlhotrvajúcou energetickou krízou, kvôli ktorej musí s vysokými nákladmi dovážať ropu, ropné produkty a plyn. Pre nedostatok surovín trpí častými výpadkami energie.

Pravicový prezident Macro, ktorý bol zvolený na konci minulého roka po viac ako desaťročí ľavicových vlád manželov Kirchnerovcov, sľúbil obmedziť úlohu štátu v tretej najväčšej ekonomike Latinskej Ameriky a otvoriť ju investorom. Jeho vláda sa musí vysporiadať s dedičstvom ekonomickej stagnácie, vysokej inflácie a vysokých verejných deficitov.

„Pri zmenách, po ktorých nastúpila v Argentíne nová vláda, som optimista. Investičná klíma sa evidentne zlepšuje,“ povedal Tillerson.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Argentína #Exxon Mobil