Zlodej mráz vybičoval ceny i záujem o jahody

Kilogram jahôd od šesť do osem eur. Za toľko sa predávali v máji na trhoviskách a popri cestách. Nešlo o úrodu zo slovenských plantáží, ale zväčša o dovoz z južnej Európy vydávaný trhovníkmi za slovenské jahody. Lenže aj plody zo Slovenska sú tohto roku drahšie. Zdražel aj samozber – oproti vlaňajšku vyjde kilo jahôd o 50 centov viac.

06.06.2016 12:00
zber, jahody, Dunajská Lužná, poľnohospodárstvo Foto: ,
Ceny jahôd, ktoré si ľudia sami nazbierajú na jahodových plantážach, prelomili hranicu dvoch eur. Za zvýšenie cien jahôd môžu silné aprílové mrazy.
debata (12)

Ceny jahôd, ktoré si ľudia sami nazbierajú na jahodových plantážach, po prvý raz prelomili hranicu dvoch eur. Nie je neobvyklé, ak si farmári vypýtajú aj 2,50 eura za kilogram, zväčša však stoja jahody od dvoch eur do 2,20 eura. Za zvýšenie cien môžu nezvyčajne silné aprílové mrazy.

"Očakávame pokles produkcie o 40 percent,“ povedal šéf Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga. Za svoju bezmála polstoročnú ovocinársku kariéru zaskočilo počasie skúseného ovocinára rôznymi extrémnymi prejavmi, ale takéto mrazy nezažil. Vargovu životnú skúsenosť potvrdzuje meteorológ Norbert Polčák.

"Na sklonku apríla padli dlhodobé rekordy a posledných päť dní bolo mimoriadne chladno, veď aj v nížinách tri dni mrzlo, a to nielen pri zemi, ale vo výške dvoch metrov,“ rekapituluje meteorológ vývoj počasia, ktoré obralo ovocinárov o 30 až 50 percent a niekde aj o sto percent úrody. "Najnižšia teplota bola v Piešťanoch –5,1° Celzia vo dvoch metroch, ale pri zemi sme mali až –9,3° Celzia. Naposledy bolo takto chladno v poslednej aprílovej pentáde v roku 1960, ale ani vtedy teplota nebola taká nízka. Bol to skutočný extrém.“

Nuž a práve on spôsobil zdraženie jahôd. Jahody kvitnú štyri razy, ale prvé kvetenstvo, ako vysvetľuje Marián Varga, dáva až 40 percent z celkovej úrody jahôd. A práve tieto kvety na kríkoch jahôd zničil mráz takmer na celom Slovensku. Druhé, tretie a štvrté kvetenstvo síce prináša úrodu, ale plody už nie sú také veľké a nie je ich ani toľko ako z prvého kvitnutia. S týmto faktom sa musia zmieriť ovocinári, ale aj spotrebitelia.

Jarné mrazy nie sú na Slovensku zriedkavosťou. Ovocinári s nimi rátajú. V jednom z ovocinárskych družstiev vo Dvoroch nad Žitavou sa pokúšali vyhnať mráz zo sadov vrtuľníkmi, pálením sviečok a prikrývaním porastov jahôd netkanými textíliami. Dovedna minuli na protimrazovú ochranu 80-tisíc eur, ale podarilo sa im zachrániť iba časť úrody.

Aj preto teraz jahody na dvorských plantážach stoja 2,20 eura za kilogram, napriek tomu je tu denne 400 až 500 zberačov z okresov Nové Zámky, Komárno, Levice a Nitra. "Ľudia sa nevedia dočkať čerstvého ovocia a akceptovali vyššiu cenu – tá je daňou za enormné náklady na ochranu pred mrazmi,“ vysvetlil predseda ovocinárskeho družstva Emil Schultz.

Obrovský dopyt po jahodách potvrdzujú pestovatelia zo západu, stredu aj z východu Slovenska. V Dunajskej Lužnej, ktorá je humnom Bratislavy, pripravili k jahodám aj možnosť zberu zeleného hrášku. Na plantáže spoločnosti Agromix Sedliská, ktorá leží na opačnom konci Slovenska – neďaleko Vranova nad Topľou – prichádzajú za ovocím ľudia nielen z okolitých okresov, ale až spod Tatier. Kým v podnikovej predajni stoja jahody tri eurá, na plantáži vyjde kilogram o 50 centov lacnejšie.

Hlad po jahodách rastie na Slovensku z roka na rok. Kým ešte pred piatimi rokmi bola výmera jahôd 180 hektárov, tohto roku je to už 250 hektárov. Popularita samozberu nevyplýva podľa Mariána Vargu len z nižšej ceny jahôd, ale zo snahy ľudí konzumovať čo najčerstvejšie ovocie. Na plantážach sa s košíkom v ruke stretávajú všetky spoločenské vrstvy. Od obyčajných zamestnancov až po manažérov podnikov, či dokonca rodiny veľvyslancov. Hlavným dôvodom je čerstvosť jahôd. Dovozové bývajú totiž predčasne odtrhnuté, neraz sú chemicky ošetrené, aby vydržali prepravu naprieč Európou.

"Čelíme neuveriteľnému počtu otázok nedočkavých zberačov, kedy otvoríme plantáže na samozber. Aj v dôsledku počasia to bude na väčšine fariem buď tento víkend, alebo až od pondelka budúceho týždňa,“ povedal Marián Varga. Uviedol, že pestovatelia vyšli v ústrety verejnosti a väčšinu svojej produkcie ponúknu ľuďom na čerstvý konzum, len menšina pôjde na spracovanie.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #mráz #jahody #samozber